‘Aardbeien en de Engelse grens’

Zaterdagochtend zit ik normaal gesproken niet voor de televisie. Maar aangezien er nu dan toch eindelijk een ‘ja’ zou kunnen klinken vanuit het Engelse parlement, ging ik er toch maar eens eventjes voor zitten. Zou Boris Johnson dan toch zijn brexit-deal door het Lagerhuis krijgen?

Dat raakt onze aardbeienteelt rechtstreeks. Er gaan namelijk veel aardbeien van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk. Ook onze aardbeien gaan via Veiling Zaltbommel en de bemiddeling vaak naar het land van Wimbledon en God Save the Queen. Maar nu even niet. Want voor november worden geen prijzen afgegeven. Het risico dat er straks files voor de douane staan is immers elke keer als er weer een brexit-datum aankomt ineens helemaal niet meer denkbeeldig. En als er dan een vrachtwagen met onze aardbeien tussen staat en die komt pas dagen later aan, dan ligt vervolgens het risico van een afkeuring bij aankomst op de loer. En wie gaat dat betalen?

Aanvoerpiek in oktober

Het zou een smetje kunnen werpen op een verder rustige herfst waar het de afzet van aardbeien betreft. Vorig jaar om deze tijd hadden we nog te maken met een vrij dramatische oktoberdip. Oktober is voor aardbeien vaak een wat lastige maand, maar door het warme weer hadden we toen ineens een aanvoerpiek, wat de dip in de prijzen nog wat dieper maakte. Dit jaar zorgde het natte sombere weer voor een veel rustiger aanvoer en dus ook een rustiger prijsbeeld.

Protesten

Uiteindelijk liep het zaterdag in Engeland ook nog met een sisser af. Er werd wel gestemd, maar … waarover eigenlijk? Alsnog uitstel? Buiten het parlement grote pro-EU-demonstraties. Dat ging er Brits beschaafd aan toe.

We springen nog niet op de trekker om óók op het Malieveld te gaan staan. Gelukkig hebben wij daar nog geen directe reden toe

Iets minder spectaculair dan onze boerenprotesten, al bleef dat over het geheel genomen ook best netjes. Wij zijn als tuinders natuurlijk solidair, ook al springen we nog niet op de trekker om óók op het Malieveld te gaan staan. Gelukkig hebben wij daar nog geen directe reden toe. Zolang de Engelsen de aardbeien door laten gaan, ten minste.

Of registreer je om te kunnen reageren.