teeltgeluid

‘Onder led wat meer takken dan gedacht’

Jack Hereijgers heeft deze winter 2 teelten in de kasafdeling met ledlicht. De eerste teelt werd net voor kerst afgerond. Dat was een planting van 7 september met lang bewaarde planten van het ras Sonata.

De pluk van die teelt startte begin november, aanvankelijk met de bedoeling door te plukken tot begin januari. Vanwege de gunstige prijsvorming in november en december werd besloten om de temperatuur iets op te schroeven dan voor het gevoel ‘toegelaten’. “Het gewas kon het goed aan. De vruchtmaat werd tegen het einde van de teelt wel wat fijn door een te hoog aantal trossen. Het waren minitrayplanten, volgens het bloemonderzoek met 3 trossen. In werkelijkheid ontwikkelden zich gemiddeld 5 trossen, doordat ook de trossen zich ontwikkelden die normaal achterblijven. Er was voldoende licht om dat te bewerkstelligen. Daar leer je uit dat je wat anders moet aankijken tegen de uitslag van bloemonderzoek, en dat je moet leren telen met ledlicht.”

Tweede ledteelt

Op 27 december werd de teelt vervangen door het ras Sonsation, van in juli gestekte planten. Deze planten gingen op 10 november in de koelcel tot 24 december. “Die forceren we nu vrij fors”, aldus Hereijgers op 23 januari. De nachttemperatuur is 8 graden, en overdag 18 graden met lichtverhoging. Op sommige dagen komt er zo 2 tot 3 graden bovenop. De belichting gaat met 7,5 tot 10 Watt/m2 van 18 uur tot middernacht. “De strekking is tot nu toe heel goed, en de eerste bloemen beginnen open te breken. Vandaag zijn de hommels erbij gezet. Ik denk dat we begin maart kunnen plukken, 2 à 3 weken eerder dan de normale verse teelt.” Net als de belichte Sonata, zou Sonsation ook wat meer takken kunnen geven dan vooraf gedacht. “Voor volgend jaar is dat zeker iets om rekening mee te houden, door eventueel de plantafstand aan te passen.”

Geen zware planten

Wat Hereijgers betreft is ook duidelijk dat zware planten niet passen bij een kasteelt in het najaar. “De voorlichting kan beweren wat ze wil, maar in november en december heb je altijd dagen dat het natuurlijke licht minimaal is. Dat kun je voor zware planten nooit compenseren met lamplicht.”

Verse teelt en doorteelt

De ‘normale’ verse teelt is met Sonata, geplant op 29 december, nu met een temperatuur van 8 graden ’s nachts en 14 à 15 graden overdag. “Daar zie je dat de bloem nu begint te strekken, ik denk dat de achterstand ten opzichte van de ledteelt nu zowat 10 dagen is.”

Doorteelt Elsanta

De doorteelten met Elsanta zijn geplant op 10/11 augustus, 15 augustus en rond 20 augustus. De eerste planting ging pas op 11 januari koud, de laatste planting volgde een week later. “We hebben doorgestookt tot 8 à 11 mm bloemhoogte. Het moment van koud gaan viel ook mooi samen met de daling van de buitentemperatuur. Vanaf 10 februari willen we de eerste afdeling terug opstoken, en de laatste afdeling een week later. Een paar dagen nadat de kachel aan is gegaan beginnen we met opschonen. Dan gaat het werk mooi door.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.