weblog

‘Alles mee en toch aan de grond’

Argentinië klimt uit een diep dal, zodat we snel weer kunnen genieten van Argentijns fruit.

Ik heb het genoegen deze column te schrijven vanuit het zonnige Argentinië. Aangezien ik daar 7 jaar gewoond en gewerkt heb, is dit land zo’n beetje mijn tweede huis geworden. Toen ik ruim 5 jaar geleden weer terugging naar Nederland beleefde de Argentijnse agrarische sector zware tijden, veroorzaakt door de protectionistische maatregelen, en werd de vroeger florerende landbouw en veehouderij tot stilstand gebracht.

Dit terwijl Argentinië een grote rijkdom aan vruchtbare landbouwgronden en natuurlijke hulpbronnen heeft, waardoor het dus alles in zich heeft om een centrale rol te spelen in de mondiale voedselproductie en -export. Maar door corruptie en slecht beleid werd de realiteit anders en zakte Argentinië weg.

Liberale regering

Nu 5 jaar later is de links populistische regering vervangen door een liberale regering en ben ik erg benieuwd hoe de stemming nu is onder de boeren. Gelukkig hoor ik dat, door het afschaffen van exportbeperkingen en -belastingen, de productie van granen en de veestapel weer sterk in de lift zitten, maar als fruitteler kijk ik natuurlijk altijd met een schuin oog naar de fruitteelt.

Argentijnse fruittelers moeten door de zure appel bijten

Argentijnse fruittelers

Maar in de fruitteelt blijven, ondanks dat de sector positiever is gestemd, concrete resultaten uit. Argentijnse fruittelers moeten nog steeds door de zure appel heen bijten: een combinatie van lage internationale prijzen, een achtergebleven wisselkoers waardoor exporteurs minder peso’s per dollar ontvangen en sterk oplopende kosten door een nog steeds hoge inflatie maakt de business onrendabel.

Investeringen

En doordat er daarnaast in de afgelopen jaren onvoldoende is geïnvesteerd in nieuwe variëteiten waar de consument tegenwoordig om vraagt, blijft de situatie uitdagend en zijn omliggende landen als bijvoorbeeld Chili, Argentinië voorbij gestreefd. Maar als de ingeslagen weg wordt doorgezet, geloof ik zeker dat de Argentijnse landbouw uit het diepe dal gaat klimmen en dan kunnen ook wij weer in toenemende mate genieten van de smakelijke steaks en de heerlijke wijnen en al het overheerlijke fruit dat Argentinië te bieden heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.