weblog

‘Lamgeslagen door hitte en droogte’

Ik was in mijn vorige column begonnen met een tweeluik over crisis in de sector, maar ik kan er zeker nog een tussencrisis aan toevoegen: Het weer!

We zijn letterlijk lamgeslagen door het tropische weer dat hier in het zuiden al tot de langste hittegolf ooit heeft geleid. Op zich is een hittegolf nog niet zo erg, maar als er dan vanaf half mei ook nog bijna geen druppel water valt, dan leidt dat tot een extra grote crisis.

Compleet rampjaar

Met name alle vollegrondsteelten hebben hieronder te leiden, maar ook de bedekte teelten kunnen het nauwelijks nog bolwerken. Op onze buitenvelden is het echt dramatisch, we oogsten maar de helft van de kilo’s ten opzichte van andere jaren en van die helft zijn dan de helft weer kleintjes.

En hoewel er in de media gesuggereerd is dat groente en fruit door de hitte aanzienlijk duurder zouden gaan worden, is dat bij aardbeien zeker niet het geval. Ze zijn juist spotgoedkoop en de kleintjes draaien met regelmaat gewoon door. Het is dus een compleet rampjaar aan het worden.

‘Soms nemen we al afscheid van een veld na 3 tot 4 keer plukken’

De plukkosten worden er door die kleintjes niet minder op en we moeten goed blijven rekenen of het nog wel rendabel is om überhaupt de plukkosten terugverdiend te krijgen.

Soms nemen we al afscheid van een veld na 3 tot 4 keer plukken, terwijl dit normaal 10 keer is. Ik ken collega’s die enkel vollegrondteelt hebben die er voor dit jaar gewoon al mee gestopt zijn! De kosten om door te gaan zijn te hoog, het is bizar.

Geen schadevergoeding

Nu laat de minister ook al meteen weten dat er absoluut geen sprake kan zijn van schadevergoedingen of hulp vanuit de overheid. En dat terwijl ik pas nog een bericht las dat er in Duitsland mogelijk € 1 miljard vrijgemaakt wordt om de land- en tuinbouw door deze extreme situatie heen te helpen.

Ook de Europese commissaris Phil Hogan roept alle lidstaten op de landbouw te steunen, en daar waar mogelijk de regels soepel toe te passen.

Zo vind ik het echt niet meer leuk…

Of registreer je om te kunnen reageren.