weblog

Korte en transparante ketens voor blauwe bessen

Huisverkoop biedt veel voordelen: de herkomst is bekend, de versheid is optimaal en er is ruimte voor extra uitleg.

Huisverkoop. Het is de kortste keten voor onze verkoop van blauwe bessen aan consumenten. De herkomst is bekend en de versheid is optimaal. Als de prijs daarbij marktconform is vastgesteld, hebben consument én producent daar beiden voordeel bij. De klantenwens proberen wij zo goed mogelijk te kennen en uit te voeren. Ook is er alle ruimte voor extra uitleg; je bent in één stap bij de consument.

Blauwe bessen op een fruitteeltbedrijf in het Limburgse Wahlwiller (Foto: Bert Jansen).
Blauwe bessen op een fruitteeltbedrijf in het Limburgse Wahlwiller (Foto: Bert Jansen).

Geïntegreerde teelt met nuttige insecten

Een voorbeeld. Een klant vraagt: ‘Waarom teelt u niet biologisch?’ Dat is één op één het best te beantwoorden. Het antwoord is dat wij geïntegreerd telen. Met gebruik van nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen en oorwormen.

‘Chemisch corrigeren proberen we zo veel mogelijk te vermijden’

Die lokken we door het zaaien van de juiste bloemstroken. En het plaatsen van bepaalde heggen voor vogels die schadelijke rupsen of insecten vangen en opvreten. Soms moeten we chemisch corrigeren als deze nuttige beestjes het niet aankunnen. Maar dat willen we zo veel mogelijk vermijden. Want met chemische bestrijding doden we ook al die goede insecten.

Chemisch (voedsel-)veiliger dan biologisch

‘O, zit dat zo, waarom weten wij dat niet?’, is dan vaak de reactie. Gevolgd door: ‘Maar bemesten kan toch wel biologisch?’

Het antwoord is dat chemisch veel veiliger is dan biologisch vanwege de voedselveiligheid. Blauwe bessen worden vaak ongewassen gegeten of verwerkt in gerechten. Bacteriën die in onbehandelde dierlijke mest aanwezig zijn, kunnen ernstige ziektes veroorzaken. Voor ouderen of mensen met een zwakke gezondheid kunnen ze zelfs dodelijk uitpakken.

‘Wij dachten dat voedselveiligheid met biologisch gegarandeerd was’

Onze klant heeft veel aan zulke informatie. Die zegt: ‘Dat is eigenlijk wel logisch. Wij dachten dat voedselveiligheid met biologisch gegarandeerd was. Toch raar. Het is goed u even gesproken te hebben. Wat ben ik u schuldig voor de blauwe bessen?’

Of registreer je om te kunnen reageren.