Doorgaan naar artikel

‘Biologisch zachtfruit gedijt bij droog en warm weer’

Met volop beschikbaar water is het aanhoudend droge en warme weer een zegen voor de frambozen- en bramenoogst in het Betuwse Ingen.

De oogst is volop aan de gang op het biologisch-dynamische bedrijf Fruitweelde van Elze-Lia Visser. Dagelijks worden de rijpe bramen en frambozen geplukt door een vaste plukploeg.

Door de warmte van de afgelopen weken is wel het tropenrooster in werking gezet. “We plukken vanaf 6.00 uur in de ochtend tot 12 of 14 uur in de middag, al naar gelang de plukkers het volhouden” vertelt Visser.

Geen kans voor schimmels

Dit droge warme weer heeft gezorgd voor een superkwaliteit van de vruchten. Schimmels en rot hebben geen kans gehad en de vele zonuren hebben gezorgd voor een hoge brix (zoetheidsgehalte).

De hitte heeft ook een keerzijde gehad. De bramenstruiken die aan de oostkant van het perceel staan, hadden tijdens de wintervorst schade opgelopen. Het energieniveau van deze planten is laag, waardoor verschillende planten de impact van de hitte niet meer konden verdragen. Visser is twee weken geleden begonnen met het wegknippen van de dode takken.

Genoeg vocht voor onkruid

Tussen het oogsten door zijn ze bezig met het aanklippen van ranken van de bramen en de frambozen. De ranken groeien dan mooi naar boven en de grond wordt vrijgemaakt om er met de rolhak langs te gaan tegen het onkruid.

De onkruidbestrijding heeft continu aandacht nodig, omdat de grond vochtig gehouden wordt en het onkruid blijft groeien. De druppelirrigatie loopt namelijk volop op het bedrijf. “Gelukkig hebben we hier water in overvloed”, licht Visser toe. Vier keer per dag krijgen de planten 10 minuten water.

Aangezien het bedrijf van Visser biologisch is, worden er geen meststoffen met het water meegegeven. Het voedsel haalt de plant uit de bodem. Door de hoge temperaturen en een goed vochtpercentage in de grond is er voldoende bodemactiviteit.

Drie weken eerder klaar

De oogst is dit jaar eerder begonnen en verloopt heel stabiel. “De rijping van de vruchten gaat heel gelijkmatig, wat plezierig werkt”, geeft Visser aan. Na de oogst van de kiwibessen, een mooi bijproduct op het bedrijf, verwacht Visser dat eind september, drie weken eerder dan normaal, alles geplukt is. “Tijd om na jaren weer eens op vakantie te gaan” zegt Visser tot slot.

Auteur: Eveline Westeneng

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin