Doorgaan naar artikel

‘Perenbladvlo onder de duim’

Naast de drukte rond de sanering van de asbestdaken op het Zeeuwse fruitbedrijf van Johan Waes, is hij druk bezig met de zomerwerkzaamheden in zijn perenboomgaard.

De natuurlijke rui is pittig geweest. “Zoals ik het nu kan beoordelen, hangen er iets te weinig stuks en hoeft er alleen op kwaliteit gedund te worden”, geeft Waes op 13 juni aan. Er is op het bedrijf geen behandeling toegepast om op chemische wijze te dunnen. “De natuur heeft zijn werk goed gedaan. Het beloofd een iets kleinere, maar kwalitatief mooie oogst te worden.” Door het minder aantal dunuren heeft Waes nu tijd om met een groepje scheuten te trekken. De eenjarige waterloten van met name de Doyenné du Comice en straks de Sweet Sensation worden er afgehaald. “Zo krijgen we meer licht in de boom en hebben we volgend jaar minder werk bij het snoeien.”

Geen perenbladvlo

De gewasbescherming verloopt soepel dit jaar, vertelt Waes. “Er is geen sprake van druk van perenbladvlo of plak.” Op het bedrijf is in het voorjaar gestart met het gebruik van minerale olie. “Dat zal waarschijnlijk het laatste jaar zijn geweest, want het middel gaat uit het middelenpakket”, ligt Waes toe. Het middel is ingezet om ook wantsen vanuit de aardappelpercelen rond het bedrijf onder de duim te houden. Tevens is er 3 keer Surround ingezet en twee keer Movento. Beide hebben hun werking goed gedaan, want er zijn nagenoeg geen perenbladvlooien in de boomgaard te vinden.

Nieuw middel

Tegen wantsen werd in het verleden meestal Calypso ingezet. “Dit jaar ben ik gestart met het nieuwe middel Sivato Prima, met de actieve stof flupyradifuron”, vertelt Waes. Een leuke bijkomstigheid is dat hij erachter gekomen is dat het middel ook de larven doodt die in de dikkopjes verschuilt zitten. Fabrikant Bayer heeft dat bevestigd. “Dat is een leuke bijvangst”, stipt Waes nog even aan.

Auteur: Eveline Westeneng

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin