Doorgaan naar artikel

‘Het weer van vroeger en nu’

Vroeger hoefde men na IJsheiligen niet meer bang te zijn voor misoogsten in de fruitteelt. Nu gaat er geen week voorbij waarin niet over klimaatverandering gesproken wordt.

Voor mij als fruitteler is de zomer begonnen als de IJsheiligen voorbij zijn. Volgens onze boerenwijsheid is het nachtvorstgevaar dan geweken. Gelukkig zijn deze ‘strenge heren’ ons dit jaar gunstig gezind. Of was het een compensatie voor de vele korte nachten die we vorig jaar hebben gehad? Het verschil met vorig jaar is groot. Toen moesten we veel nachtelijke overuren draaien om de oogst te redden, nu heb ik alleen 2 nachten gehad waarin ik met één oog dicht heb geslapen: zou het kwik onder nul komen? Maar de alarmbellen gingen niet af. Dus uiteindelijk is dit jaar alles van een leien dakje gegaan en hangt de oogst er goed bij.

Klimaatverandering

Vroeger gold: na IJsheiligen hoefde men niet meer bang te zijn voor misoogsten in de fruitteelt. Nu het klimaat telkens grilliger wordt, wil ik daar wel een kanttekening bij plaatsen: nachtvorst is zeker niet de enige reden voor een misoogst. Ik merk dat ik ook meedoe met de mode van tegenwoordig: praten over het weer en klagen over de klimaatverandering. Het lijkt tegenwoordig wel of er geen week voorbij gaat of er is een weerrecord te melden. Warmste dag, koudste nacht, natste week, droogste maand – de superlatieven vliegen om je oren.

‘Geen week voorbij of er is weer een weerrecord te melden’

Vroeger bestonden de spullen niet om zo exact te meten en was het klimaat nog geen obsessie. Dus, waar maakten we ons toen druk om? Tegenwoordig ligt ongeveer alles aan de klimaatverandering!

Het fruit hangt er nu mooi bij, maar de oogst is pas over 4 maanden. Genoeg tijd voor een forse hagelbui of een extreme hittegolf. Het klimaat verandert natuurlijk wel degelijk en anno 2018 is alles mogelijk. Of was vroeger het weer toch gewoon beter?

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin