teeltgeluid

‘Hagelnetten scheelt paar graden vorst’

Eerst schampte de hagel zijn bedrijf in Sevenum en daarna maakte hardfruit- en kerssenteler Jac van Enckevoort zich klaar voor nachtvorst.

Jac van Enckevoort in Sevenum had het op 30 april even Spaans benauwd toen de hevige buien met hagel door Limburg trokken. Gelukkig ziet hij niet of nauwelijks schade in zijn boomgaard. Terwijl er slecht enkele kilometers verderop rond Venlo de ruiten uit de kassen gehageld zijn. “Het weer wordt steeds extremer” geeft Van Enckevoort aan. Het was vervolgens alweer tijd voor de fruitteler om alles klaar te maken voor de eventuele nachtvorst. Ook al is de bloesem bijna verdwenen, de glimmende mini vruchtjes van de peren, kersen en appels zijn dan juist bevattelijk voor slechts een beetje vorst.

Hagelnetten dicht boven kersen

Om de 2,4 hectare kersen te beschermen, gaan de hagelnetten dicht. Op het bedrijf staat het Valente systeem, waarbij eerst de hagelnetten gesloten worden en later pas de zeilen bij het kleuren van de kersen. Van Enckevort vertelt: “Het scheelt ongeveer 1 à 2 graden vorst als de hagelnetten dichtzitten”.

2 FrostGuards staan klaar

Daarnaast staan er 2 FrostGuards klaar om ingezet te worden als de temperatuur onder nul komt. De FrostGuard is uitgerust met een eenvoudige gasbrander en voorzien van een sterke ventilator die aangedreven wordt door een gasmotor. De uitlaat van de ventilator draait constant 360° rond en beschermt een ovaal of cirkelvormig oppervlak.

Pompen proefdraaien voor beregening

De appels en peren worden bij nachtvorst beschermd door het besproeien van de bomen. Hiervoor staan op het bedrijf 1 vaste pomp en 2 trekkerpompen klaar aan de sloot. “Tussen al het gewone werk door wil ik deze pompen nog even proefdraaien, zodat ik niet voor verrassingen kom te staan”, zegt Van Enckevort.

Dat gewone werk is op dit moment de laatste percelen van de kersen en de pruimen snoeien. De fruitteler geeft toe dat het aan de late kant is, maar dat hij nu beter kan snoeien op aantal lengte meters mei-tuiltjes. “Ik heb liever wat minder stuks, dan te kleine kersen”, zegt Van Enckevort stellig.

Auteur: Eveline Westeneng

Of registreer je om te kunnen reageren.