teeltgeluid

‘Automatiseringplan zit al in mijn hoofd’

“Januari is een saaie maand”, vindt Johan van Waes uit Schoondijke. Wel wordt op zijn bedrijf volop gesnoeid. De Red Prince is al klaar.

Eerst is een snoeironde uitgevoerd met de mechanische snoeibalk, daarna is met de hand nagesnoeid. Ondanks het relatief donkere weer van 2017 hebben de appels onder de hagelnetten mooi vruchthout en volop knop aangemaakt. “Ik ben blij dat ik de Elstar een paar jaar geleden heb ingeruild voor de Red Prince. Economisch komt deze rode appel er veel beter uit, door minder arbeid en een hoger percentage klasse I.”

Bomen op groei houden

Bij de peren valt op dat de Conference veel snoeiwerk vraagt. Na een matige oogst in 2017 verwachtte Van Waes dat ze zwaar in de knop zouden zitten. Maar waarschijnlijk hebben de bomen vorig jaar na de vorst tijdens de bloei al hun reserves moeten aanspreken, en door hagel in de zomer. “Het kost nu veel tijd de knoppen te sparen en toch voldoende knippen te zetten om de bomen op groei te houden. Het is echt afwachten wat de bloei brengt.”

Waarde specifieke data

Van Waes kijkt uit naar de bijeenkomsten van de ZLTO-innovatiegroepen precisielandbouw over ‘automatisering in de fruitteelt’. Naast fruitteler is hij als akkerbouwer al bekend met taakkaarten en met precisielandbouw. Hij verbaast zich erover dat de fruitteelt daarmee zo achterloopt. Hij is overtuigd van de waarde van specifieke data bij teeltbeslissingen. “Je constateert eerder waar ingrijpen nodig is. En als je weet hoe het met de biomassa per boom gesteld is, kun je de bemesting daarop afstemmen.” Overtuigd vervolgt hij: “Het automatiseringsplan voor mijn fruitbedrijf zit al in mijn hoofd, alleen zoek ik daar nog de goede werktuigen bij.”

Auteur: Eveline Westeneng

Of registreer je om te kunnen reageren.