weblog

‘Eigen appels eerst’

Het ene jaar is het andere niet. Maar sommige dingen blijven dan toch hetzelfde.

Na een lange hete zomer gaan we de 2e helft van november in. De appels en de peren zijn allemaal geplukt en het afzetseizoen 2018-2019 is in volle gang. Het groeiseizoen leek ideaal, maar nu het afzetseizoen een paar maanden onderweg is, merken we toch dat vooral het warme weer in juli en augustus meer schade heeft aangericht dan we in eerste instantie dachten.

De hardheid van de Conference gaat snel achteruit en er zijn veel te rijpe Elstar (gele ondergrond) op de markt. Snel ruimen is dan het advies en dit gaat altijd ten koste van de prijs.

Heel Europa zit barstensvol met fruit

Veel bruto partijen Elstar hebben een groot percentage vruchten die niet geschikt zijn voor de supermarkt. En ondanks de droge zomer is de concurrentie moordend. Want heel Europa zit barstensvol met fruit.

Het resultaat van deze unieke zomer is dat we – en dat is helaas iets minder uniek – alweer onder de kostprijs moeten verkopen. Ik heb zelfs collega-telers aangeraden de laatste pluk Elstar maar te laten hangen. De plukkosten lagen hoger dan de industrieprijs en de koelcellen zaten overvol.

Het klimaat kunnen we niet sturen, maar de markt?

Maar wat kunnen we hieraan doen? Het klimaat kunnen we niet sturen, maar de markt? Kunnen we hier wat invloed op uitvoeren? Supermarkten (of is het tóch de consument?) kiezen ook voor fruit uit het buitenland, mede door de opmars van hippe appeltjes als de Pink Lady of de Jazz. ‘Eigen appels eerst’ lijkt niet te werken in Nederland. De (super)markt kunnen we dus ook maar moeilijk sturen.

Handel zonder tussenlagen

En het zelf ontwikkelen van de markt is makkelijker gezegd dan gedaan: de huisverkopen en Landwinkels lopen goed. Een handel zonder tussenlagen: de teler krijgt een reële prijs en de consument is tevreden. Maar deze markt blijft klein en we hebben de supermarkten dus hard nodig.

Toch blijf ik hopen dat de retail op z’n minst gaat proberen de appeltjes wat minder ver van de boom op te rapen.

Of registreer je om te kunnen reageren.