teeltgeluid

‘Twee teelten aardbei onder groeilicht’

In tegenstelling tot vorig jaar teelt Jack Hereijgers in Rijsbergen dit jaar 2 teelten onder groeilicht. De keus lijkt goed uit te pakken. Van uitval is nu nauwelijks sprake, terwijl vorig jaar nogal wat planten zijn gesneuveld.

“De teelt in de koude kas startte dit jaar op 3 augustus, dat is enkele dagen later dan in andere jaren. Vanwege de warmte”, vertelt Jack Hereijgers in Rijsbergen. Door de snelheid waarmee het gewas zich ontwikkelde, is er van achterstand geen sprake. “Het staat er nu niet anders bij dan andere jaren”, vertelde hij vorige week donderdag.

Dat het een rare zomer was, bleek helemaal met een Elsanta-teelt in een folietunnel. Volgens de planning zou die planting rond 19 juli starten, maar dat werd uitgesteld tot 30 juli. Het gewas kwam 5 weken later in productie. “We hebben veel kleine vruchten geplukt en zitten nu tegen het eind van deze teelt. Onder normale omstandigheden zouden we met een planting op 19 juli nu net zo ver zijn.”

Stookteelt op goten

De eerste stookteelt ging op 10 en 11 augustus op de goten, op 15 augustus volgde de volgende planting en rond 20 augustus de derde. “Al deze teelten hebben ‘normaal’ weer gehad, met een goede start. De vroegste planting hebben we nu verschillende keren geplukt. Het gewas staat er goed bij, met een mooie spreiding en grove natakken. De planting van half augustus is een paar keer geplukt, door de laatste planting gaan we zaterdag (6 oktober) voor het eerst heen. De kwaliteit van die teelt is ook veelbelovend, met veel grove vruchten. Beter kun je het eigenlijk niet hebben.” Daarom is het zo jammer dat het met de prijsontwikkeling wat minder dreigt te gaan. “Na goede prijzen in september. De enige reden die ik ervoor kan bedenken, is dat de markt nog niet klaar is voor de huidige grotere volumes.”

In volle bloei

Hereijgers maakte vorig jaar gebruik van verduisterde planten voor de teelt onder ledlicht. Die planten gingen rond 25 november op de goten voor de productie vanaf 12, 13 februari. Deze keer is de strategie anders, om gedurende 2 teelten profijt te hebben van de groeiverlichting.

Sonsation-aardbeien - Foto: Flevo Berry
Sonsation-aardbeien - Foto: Flevo Berry

De eerste planting met Sonata startte rond 7 september met lang bewaarde planten. “De eerste takken staan nu in volle bloei. We hebben het risico genomen met deze teelt om in november en december in volle productie te komen. Eind december, begin januari is deze teelt klaar, die wordt direct vervangen door een volgende planting. Die willen we vrij fors forceren, om zo een voorsprong van 2 tot 3 weken voor de verse teelten te realiseren. Voor deze tweede teelt gebruiken we het ras Sonsation, de benodigde trayplanten hebben we zelf gemaakt.” Deze aanpak moet plantuitval voorkomen. “Vorig jaar sneuvelden er nogal wat verduisterde Sonataplanten. Deze keer is dat niet gebeurd. Maar om problemen in de tweede teelt te voorkomen, kiezen we voor Sonsation.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.