weblog

‘Robots en korte ketens’

Van robotisering en precisietuinbouw tot transparante korte ketens. Wat een uitdagingen kenmerkt het agrarische ondernemerschap in het huidige tijdsgewricht.

Zonder verbreding van onze agrarische activiteiten is er voor gespecialiseerde bedrijven als het onze al genoeg verandering noodzakelijk om gewoon bij te blijven. Vooruitstrevendheid en passie om je bedrijf fit te houden voor de toekomst zijn onmisbare eigenschappen voor huidig ondernemerschap. Het vergaren van marktinformatie is belangrijk om voldoende focus te houden op wat afnemers en consumenten vragen of eisen.

Van groot naar lokaal en regionaal

Vanuit mijn verleden ben ik gelukkig nogal marktgericht georiënteerd en van hieruit ontwikkelen we een visie die de bedrijfsvoering grotendeels stuurt en de samenwerking zoekt. Aansluiting bij een centraal gestuurde producentenorganisatie was niet ons ding, omdat de regie op afzet onmogelijk bleek.

Met de focus op behoeften en trends van afnemers of consumenten bij voeding merken we: groot is uit

Hoe langer de keten, des te geringer het rendement dat bij de producent/teler aankomt. Als ketens vervuilen of uitgehold worden, raakt dat beide uitersten van de keten: de afnemer of consument krijgt een minder vers of kwalitatief goed product en voor de producent/teler een uitgehold rendement. Met de focus op behoeften en trends van afnemers of consumenten bij voeding merken we: groot is uit... en verandert naar lokaal en regionaal, naar ambachtelijk of ‘small is beautiful’, duurzaam of milieuvriendelijk en herkenbaar.

Duurzaamheid en efficiëntie

Waar komt mijn eten vandaan, wie of wat is de producent en hoe is het gemaakt/geproduceerd?

Precisietuinbouw kan opbrengsten verhogen en de duurzaamheid bevorderen

Op gebied van productie moeten er ook grote stappen voorwaarts worden gezet, betreffende duurzaamheid en efficiëntie of productiviteit. Precisietuinbouw kan opbrengsten verhogen en de duurzaamheid bevorderen. Een managementaanpassing is noodzakelijk om op het juiste moment en de juiste plek op de variatie in gewassen op geringe schaal te kunnen inspelen.

Om precisietuinbouw en robotisering tot gemeengoed te ontwikkelen is nog veel innovatie nodig, maar wel bitter noodzakelijk voor de continuïteit op termijn

Machines en oogstmiddelen moeten daarom steeds slimmer worden om plaatsbepaald te kunnen werken. Sneller dan men denkt zullen eenvoudige repeterende werkzaamheden, zoals het oogsten, voor robotisering in aanmerking komen. Om precisietuinbouw en robotisering tot gemeengoed te ontwikkelen is nog veel innovatie nodig, maar wel bitter noodzakelijk voor de continuïteit op termijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.