teeltgeluid

643 bekeken

‘Aardbei lang doorstoken zal nodig zijn’

Jack Hereijgers rondde net na Kerstmis de eerste oogst af van de laatste Elsanta-planting voor de doorteelt. Meteen daarna zijn de nog resterende vruchten en het blad verwijderd.

De aardbeienplanten waren rond 23 augustus op de goten gegaan, na plantingen tussen 7 en 10 augustus en van 18 augustus. Deze vroegere teelten waren in weken 50 en 51 al winterklaar gezet. Alles verliep volgens planning, maar optimaal was het niet. Hereijgers doelt met name op de prijzen voor glasaardbeien: “Die is zowat het hele najaar matig tot slecht geweest. Waarschijnlijk toch te veel aanbod.”

De vruchtkwaliteit beoordeelt hij tot half november als redelijk goed. “De eerste twee weken van november waren de planten zwaar belast. Er zat een gat tussen de productie van de eerste tak en die van de tweede en derde tak. Dat gaf een hoge productie in combinatie met weinig licht. Dat ging ten koste van de smaak, en in mijn ogen ook ten koste van de prijs.”

Langer doorstoken

Het gewas is gezond, maar heeft ruim de tijd nodig om een goede productie te kunnen geven. “Er is nog te weinig ontwikkeling in het gewas. Ik denk dat we in de eerste twee plantingen moeten doorgaan met stoken tot half januari. Voor de derde planting gaat dat zeker 20 januari worden, en misschien wel 25 januari. Wellicht dat de productie in het voorjaar dan nog laag zal blijven.”

Teelt onder led

Nieuw is de teelt onder ledlicht met het ras Sonata. Deze planten zijn vanaf 3 augustus verduisterd om de omslag van vegetatief naar generatief te vervroegen. Die omslag was er op 21 augustus. De planten gingen eind november op de goten, na zes weken koelcel. De hoeveelheid licht is 170 micromol van 2 uur ’s nachts tot 6 uur in de middag. De temperatuur zakt vanaf het einde van de middag terug naar 8 graden, waarna vanaf middernacht weer wordt opgebouwd naar 16 graden overdag.

De verwachting is dat de pluk vanaf half februari op gang komt. “We telen rustig aan, we gaan voor kwaliteit. Je ziet trouwens wel dat het gewas wat trager reageert dan je gewend bent. Je hebt dan wel lampen hangen, maar dat is anders dan natuurlijke instraling.” De voeding is niet anders dan bij andere teelten.

Lastig plannen

Het inpakken van de trayplanten was half december klaar. “Later moet het ook niet worden, want het personeel wil op een gegeven moment naar huis, ze hebben hun geld verdiend. In 2016 hebben we op 5 december de laatste geplukt. Deze keer hadden we lang mensen nodig om te plukken, voor het terugknippen en om in te pakken.”

“Ik heb al vaker gezegd dat het teeltverloop in aardbeien lastig te plannen is en dat blijkt weer. In de toekomst gaan we meer en meer te maken krijgen met de consequenties daarvan: je ziet gewoon dat het personeel steeds kieskeuriger wordt. Ik snap het wel, want ze hebben thuis ook een leven en een gezin. Maar het is wel lastig.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.