teeltgeluid

‘Geen schurft? Dat doe ik wel even’

Fruitteler Jacco Merkens heeft iets te licht over zijn eerste seizoen biologische teelt gedacht.

Tussen alle drukte rond de oogst door vertelt Jacco Merkens in Werkhoven over zijn ervaringen met zijn bioteelt. “De appels hebben we aardig kunnen managen; de teelt is goed gelukt, zonder ziektes. Maar bij de peren is het een soortement van mislukt, want daar zit te veel schurft in. Schurft is in de bioteelt de grootste vijand, maar ik dacht ‘ik doe dat wel even’. Het leek ook allemaal prima te gaan. Schurft ontstaat door nattigheid en we hadden niet echt een nat seizoen. Maar op het einde is er toch nog pittig schurft doorheen gekomen. Er zijn zat biotelers die het wel gelukt is, dus daar heb ik te licht over gedacht. Er valt nog veel te leren. Je hoopt natuurlijk dat het in één keer lukt, maar achteraf gezien was er iets te veel groei en dan blijft de boom binnenin langer nat.” En in de buitenrijen kan hij schurft van één kant bestrijden, dus nu haalt hij die rijen weg.

Gelukkig nog maar klein areaal

Merkens prijst zich gelukkig dat hij maar voor een klein areaal naar bio is overgeschakeld. Dit najaar zou hij verder uitbreiden, maar gezien deze eerste ervaring durft hij dat toch niet aan. “Eerst moeten we dit maar eens goed onder de knie krijgen; als dat al lukt.”

Zowel van zijn biologische appels als peren oogstte hij zo’n 20 tot 25% minder dan van gangbaar. Dat alles maakt duidelijk dat bio beslist een meerprijs nodig heeft. “Krijg je die niet, dan is het een kansloze teelt. Neem alleen al de onkruidbestrijding; het is niet even twee keer per jaar een bestrijding uitvoeren en klaar. Nee, het is om de paar weken maaien met de machine en met een draadjesmaaier erachteraan.”

Schurft in de bewaarcel

Merkens is er beducht voor dat de schurft zich in de bewaarcel verder zal ontwikkelen. Daarom gaat hij de peren goed monitoren. Van gemerkte peren noteert hij waar een vlekje zit, en iedere maand kijkt hij of die vlekjes groeien. “Dat is een heel gedoe, maar dat is inherent aan de keuze die je maakt. De consument dwingt je geleidelijk de kant op van biologische teelt en mocht het zover komen, dan hoop ik dat ik de rest voorblijf.”

In de gangbare perenteelt heeft hij een normale productie, maar bij de appels ligt die toch wel zo’n 25% lager. De gangbare peren zijn verkocht. Het biologische fruit hoopt hij in januari af te zetten. De grofheid is zo’n 5 millimeter fijner dan van gangbaar.

Auteur: Theo Brakeboer

Of registreer je om te kunnen reageren.