weblog

‘Extreem weer maakt het penibel’

Er wordt veel over gezegd en geschreven: het klimaat. Je hoort alle weerdeskundigen en geleerden zeggen dat we een steeds warmer en zuidelijker klimaat krijgen in ons voorheen zo heerlijk koele en vochtige kikkerlandje.

De meeste mensen die voor hun beroep niet zoveel met het weer te maken hebben, zullen deze verandering zeker niet erg vinden, met meer zomerse dagen, minder regen, en hogere temperaturen. Want het betekent dat het aantal keren dat de vlam in de barbecue kan, flink opgeschroefd kan worden.

Hoe anders is het voor de boeren en tuinders die juist afhankelijk zijn van het weer. De vroege, lange, warme en heel droge periode heeft op veel plekken weer zijn tol geëist. Er worden zelfs al vergelijkingen met de extreme zomer van 1976 gemaakt, toen ook met weken achtereen hoge temperaturen en zonder een druppel neerslag. Het zorgde er destijds voor dat veel telers fors hebben geïnvesteerd in beregeningsinstallaties, onder het mom ‘dit nooit weer’.

‘Minder water, met aardbeien wil je dat absoluut niet’

Mede daardoor lijken de consequenties van droogte en hitte tegenwoordig mee te vallen. In werkelijkheid is het minder geruststellend. Ondanks dat wij de vochtvoorziening voor onze aardbeienteelten goed op orde hebben, dreigde het dit voorjaar een beetje penibel te worden. Het waterniveau in ons bassin dreigde naar een bedenkelijk niveau te dalen, waardoor we gedwongen werden de doseringen iets terug te schroeven, om alle gewassen te kunnen blijven beregenen.

Het is een maatregel waar je eigenlijk absoluut niet toe gedwongen wilt worden, want juist gedurende hitteperioden is voor een gewas als aardbeien voldoende vocht absoluut noodzakelijk.

Elsanta niet het ideale ras

In een jaar als 2017 lijkt het er ook weer op dat Elsanta niet het ideale ras is: je plukt te snel veel kleintjes. Gelukkig worden die de laatste weken ook nog redelijk betaald.

We denken elk jaar weer dat het voor ons product een bijzonder jaar is, dus deze keer weer. Ik verlang onderhand weer eens naar een normale zomer, rustig, stabiel, zonder extremen.

Of registreer je om te kunnen reageren.