Doorgaan naar artikel

‘Veel bomen met beurtjaar’

Gerard Tetteroo in Meteren heeft het nu vooral druk in de kersen. “Een uit de hand gelopen hobby”, noemt hij het zelf. Het verjagen van de spreeuwen met rammelende bussen en al, vraagt de nodige aandacht.

Tetteroo teelt echter vooral appels, met 9 hectare Elstar, Jonagold, Delcorf, Boskoop en Kanzi. Op vrijdag 9 juni heeft hij hierin de fruitmot bestreden met Coragen. “Dat is een standaardbehandeling.” Aan de hand van signaleringsvallen volgt eventueel een bestrijding van de tweede generatie.

Perenbladvlo onder controle

Naast appels teelt hij de perenrassen Conference (1,75 hectare) en Migo (1 hectare). In de peren speelt nu de tweede generatie perenbladvlo, maar die houdt zich rustig na een eerste bestrijding met Movento. “We hebben erg mooi weer gehad. Alle stadia van de perenbladvlo zag je door elkaar. Na die ene keer inzetten van Movento lijkt alles redelijk schoon. We proberen als het even kan met één bestrijding toe te kunnen.” Daarnaast zet hij Mancozeb en bitterzout in: die werken niet alleen versterkend voor het blad, maar doden ook nog heel jonge larven.

Bomen met beurtjaar

De appels hangen er – op Boskoop na – in de boom goed bij. “Vorig jaar hing het redelijk vol, maar er werden toch sterke knoppen aangelegd. Daar waar het gewas erg vol was, zag je dit voorjaar in de praktijk juist zwakke knoppen en heel veel bomen die een beurtjaar vertonen.”

Auteur: Theo Brakeboer

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin