Doorgaan naar artikel

‘In twee beurten 1,8 kilo aardbeien per strekkende meter’

Jack Hereijgers in Rijsbergen schatte vorige week woensdag in nog tien dagen te plukken in de verse teelt van het ras Sonata.

De kasafdeling wordt daarna gebruikt voor de stekopkweek van moederplanten van het ras Elsanta. “Die planten zijn vanaf begin april op het trayveld voorgetrokken. Ze lagen onder vliesdoek, dat is er pas een paar dagen af. Net als op veel andere plekken heeft het hier in april enkele nachten flink gevroren. Eind week 18 kunnen de bloemen uit de moederplanten. We willen ze rond 15 mei in de Sonata-kas zetten”, aldus Hereijgers in de eerste week van mei.

Matige productie

Eerder signaleerde Hereijgers al dat uit bloemonderzoek bleek dat het aantal bloemtakken in de Sonata met gemiddeld vijf stuks per plant niet te hoog was. Oorzaak was het warme weer in september, waardoor de bloemaanleg laat op gang kwam, gevolgd door koel weer in oktober en november. “Dat hebben we de hele teelt gemerkt, daardoor was de productie ook aan de matige kant. Dat viel me tegen.” De druk van phytophthora cactorum viel wel mee. “De schimmel geeft altijd wel uitval – soms oplopend tot wel 10% – maar het bleef deze keer beperkt tot een paar procent. Dat is nog te veel, vind ik. Waarom de druk dit voorjaar meeviel, weet ik niet. We hebben de planten niet anders behandeld dan andere jaren.”

Einde aan de piek

Alle afdelingen met Elsanta in de doorteelt gingen rond 10 april in productie. “We hebben in het begin wel wat kromme vruchten geplukt. Je weet dat de kopers de kwaliteitslat hoog leggen. Dat is trouwens terecht, want het moet gewoon goed zijn.” Midden week 18 zaten de plantingen aan het einde van een piekbelasting in de productie, na een piek in de bloei. “Dat was zo’n vier weken geleden. We plukken nu elke drie tot vier dagen. Deze week plukten we in twee beurten 1,8 kilo per lopende meter, dat is erg hoog.

We hebben in de doorteelten eveneens bloemonderzoek laten doen, hieruit bleek de spreiding beperkt te zijn. Dat werd nog versterkt door het weer op de laatste zondag in april, met 22 graden en veel wind. Dan gaat het afrijpingsproces heel snel. En evenals bij de Sonata werd bij deze planten vastgesteld dat het aantal bloemtakken aan de krappe kant is. Ik denk dat we met het oogstverloop vier tot vijf dagen later zijn dan normaal, maar 30 mei zijn we zeker klaar met plukken.”

Het lagere aantal bloemtakken is ook aan de orde op de stellingen. “Daar staan lichte trayplanten. Ze bloeien, maar met hoogstens 2,8 tot 3 bloemtakken per plant.”

Koude doorteelt

In de koude kas staat eveneens een doorteelt met Elsanta. “Dat ziet er veelbelovend uit, daarmee zitten we tegen de oogst aan.” Deze teelt is opgezet met dezelfde planten als de gestookte doorteelt. “We rekenen ook nu op een piek in de productie, zo’n drie weken na het begin van de pluk.”

Verrast door de vorst

De nachtenvorsten in april gingen niet ongemerkt voorbij aan de stellingteelt. De planten stonden weliswaar beschermd onder kleine foliekapjes, maar dat verhinderde niet dat er wat schade ontstond. “Die planten stonden toen nog lang niet in bloei, de knoppen waren net uitgeschoten. Ik had daar absoluut geen schade verwacht. Met dertig jaar ervaring in de teelt van aardbeien, heeft me dat toch nog echt verrast. We konden overal beregenen, maar dat hebben we alleen gedaan in de teelten die in bloei stonden. Want dáár zou je de problemen verwachten. Daar is het overigens wel goed afgelopen.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jack Hereijgers

aardbeiteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin