Doorgaan naar artikel

Excellente Nederlandse aardbeien

Nederlandse aardbeien uit de kas zijn weer te koop. De kwaliteit is uitmuntend. De kwaliteit van de Nederlandse groenten is op voorjaarsniveau.

Het is weliswaar nog geen zomer, maar toch zijn de zomerkoninkjes alweer te koop. Ze zijn nog niet afkomstig van onder de blote hemel, maar komen uit de kassen. Dat doet niets af aan de kwaliteit van onze Nederlandse aardbeien of aan de veel geroemde goede smaak.

Nederlandse aardbeien doen het vooral om die laatste reden goed bij de consumenten. Kwalitatief is dit product sowieso de absolute top. De vruchten hebben veel glans en zijn vrij van gebreken. Soms wordt weleens een partij aangeboden die wat lichter van kleur is of waarvan de vruchten nog een klein gedeelte wit hebben.

Zuid-Europese aardbeien varieren sterk in kwaliteit

Op dit moment worden ook aardbeien van landen rondom de Middellandse Zee aangeboden. De kwaliteit van deze partijen varieert vrij sterk. Hoewel de vruchten donkerrood zijn, komt het regelmatig voor dat het gedeelte onder de schouders wit gekleurd is. Soms is dit veel meer dan is toegestaan en wordt de partij afgekeurd.

Ook donkere, oppervlakkige drukplekken komen met enige regelmaat voor. Deze drukplekken gaan, in tegenstelling tot drukplekken op Nederlandse aardbeien, zelden of nooit over in smet of rot.

Werk secuur zodat stelen niet beschadigen

De kwaliteit van de Nederlandse groenten, zoals tomaten en paprika, is op voorjaarsniveau: prima dus. Bij de paprika moet ik wel een kanttekening maken. De stelen zijn soms licht beschadigd. Vaak zijn deze plekken redelijk droog en doen in open verpakking geen kwaad. Maar als deze in flowpack verpakt worden ontstaan vrij snel ‘smet-stelen’. Treft een consument zo’n vrucht aan in een voorverpakking met meerdere vruchten dan laat hij of zij de gehele verpakking links liggen. Dit is slechte reclame en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Het is dus heel erg belangrijk om tijdens de oogst, het sorteren en het verpakken zorgvuldig te werken en erop te letten dat de stelen niet beschadigen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Fred Jacobs

specialist kwaliteitszaken groenten en fruit

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin