teeltgeluid

‘In biologische perenteelt vallen veel dingen tegen’

“De biologische perenteelt is veel lastiger dan je denkt”, zegt fruitteler Jacco Merkens.

Op het laatste stukje van de teelt liepen zijn bioperen een lichte aantasting van schurft op. “Dat was even een tegenvallertje”, zegt Jacco Merkens in Werkhoven. Het betekent dat hij niet al te lang kan wachten met het ruimen van de bewaarcel.

Eind november doet hij een eerste controle op hoe de schurft zich ontwikkelt. “Tot de kerst schijnt de ontwikkeling langzaam te gaan en pas daarna sneller. Maar ik hoop al over een paar weken met ruimen te beginnen. Ik zou eventueel tot de kerst durven bewaren, maar dan moet je ze wel goed monitoren.”

Tweede jaar van omschakeling naar biologisch

Zijn peren zijn nu in het tweede jaar van omschakeling van in totaal drie jaar, dus pas in 2019 kan hij ze als volwaardige bioperen afzetten. “Het prijsverschil tussen ‘in omschakeling’ en ‘volwaardig bio’ is niet heel groot, alleen kun je er niet bij iedere afnemer mee terecht. Supermarkten bijvoorbeeld zijn er minder in geïnteresseerd omdat ze er een aparte verpakking voor moeten gebruiken.”

Het perceel bioperen gaat hij binnenkort draineren en er komt fertigatie. “Waarschijnlijk is er vorig jaar te veel beregend, waardoor de bladnatperiode – plus voldoende temperatuur – voldoende was voor schurft om toe te slaan.”

Deze extra investering is wel een beetje een tegenvaller, zegt Merkens. “In de biologische teelt vallen veel dingen tegen; het is veel lastiger dan je denkt.”

Wortelsnijden aan beide kanten

Om de groei te reduceren zal hij wortelsnijden, aan beide kanten van de boom op 40 centimeter. Door de mindere groei is er minder kans op schurft en bij droogte kan hij met fertigatie makkelijk bijsturen zonder kans op een bladnatperiode.

Auteur: Theo Brakeboer

Of registreer je om te kunnen reageren.