Doorgaan naar artikel

‘Alles bedekt werkt beter’

Jan van Meer ging tot 16 oktober door met de aardbeienpluk. “Dat wijkt niet veel af van andere jaren, dat is meestal ook wel afhankelijk van de prijs op dat moment.”

Terugblikkend stelt Van Meer vast dat 2017 financieel goed is uitgepakt, maar wel met enkele teelttechnische ups en downs. Bovendien heeft hij een radicale beslissing over zijn bedrijfsvoering genomen.

Jive

Een probleem betrof de kwaliteit van een partij aardbeiplanten van het ras Jive, die de beoogde productie niet bereikten. “Ergens is er iets met die planten gebeurd, concludeerde de NAK na onderzoek, maar het blijft onduidelijk wat dat was.”

Jive is veruit het belangrijkste ras: “Op die ene partij na, is het dus goed gegaan, zowel wat betreft de productie als de kwaliteit. Wat we wél zien is dat Jive bedekt moet zijn. Met regen zit je gauw met gescheurde vruchten en met waterschade. We hebben deze zomer op een zondag een zware bui gehad. Een deel van de teelt was bedekt, en een deel niet. Van het onbedekte deel moest 40% van de aardbeien in een industriebak, met de bedekte teelt was niets aan de hand.

Tunnels

“We gaan daarom naar 100% bedekte teelten, omdat die aardbeien ook wat beter betaald worden: alles gaat onder tunnels. We zijn nu de bogen aan het buigen, daar hebben we een wals voor gehuurd. Daarmee maken we 4.000 van die bogen. Met de bogen die we al hebben, komt dat aantal dan uit op ruim 15.000 stuks. Er gaan er 600 op een hectare, dan kom je uit op zo’n 25 hectare. Een tunnel kun je op jaarbasis zo’n twee keer inzetten, dan kom je op een totale teeltoppervlakte van 55 hectare.”

  • Het buigen van de 4.000 bogen gaat in eigen beheer. - Foto's: Joost Stallen

    Het buigen van de 4.000 bogen gaat in eigen beheer. – Foto’s: Joost Stallen

  • Er is een tijdelijke werkopstelling gebouwd, met een gehuurde wals.

    Er is een tijdelijke werkopstelling gebouwd, met een gehuurde wals.

  • Een buis wordt aan de buitenkanten geknikt.

    Een buis wordt aan de buitenkanten geknikt.

  • Het tussenliggende deel wordt gebogen.

    Het tussenliggende deel wordt gebogen.

  • Dagelijks worden zo’n 350 bogen klaar gemaakt.

    Dagelijks worden zo’n 350 bogen klaar gemaakt.

  • In elke tunnel komen 5 rijen. De plantgaten in de buitenste rijen zijn voor het plaatsen van de bogen aangebracht.

    In elke tunnel komen 5 rijen. De plantgaten in de buitenste rijen zijn voor het plaatsen van de bogen aangebracht.

  • Een tunnel wordt op jaarbasis 2x ingezet, voor in totaal 55 hectare.

    Een tunnel wordt op jaarbasis 2x ingezet, voor in totaal 55 hectare.

Spuitmachine te huur

Aan de werkwijze met het planten – op folieruggen – verandert niets, wel aan de gewasbescherming. We kunnen nog volvelds spuiten tegen onkruid en een keer tegen meeldauw, dan worden de tunnels gezet.” Van Meer zegt dat laatste niet zonder reden, want hij beschikt over een nieuwe zelfrijdende Mazotti met 30 meter werkbreedte en verstelbare spoorbreedte. “Zo snel kan de wereld dus veranderen, het betekent dat ik een hypermoderne spuitmachine over heb staan. Hij is te huur.”

Doordragers

Van Meer had het afgelopen jaar ook anderhalve hectare doordragers staan, van de rassen Arabella en Price. Deze keus vloeide voort uit het eerdergenoemde kwaliteit-issue met Jive. Deze doordragerteelten brachten niet wat ervan verwacht werd: de productie bleef achter – “we plukten 10 ton per hectare, dat is 25 ton te weinig” – en trips kreeg de overhand. “Die was niet meer in de hand te houden. We hebben deze teelten onderbroken, om de andere teelten te beschermen. Komend jaar starten we met Elsanta voor de vroege teelten, en daarna gaan we verder met Jive. We hebben ook nog enkele kleinschalige proefjes met de rassen Sonsation (eerder het ras Sunsation), Malling Centenary en met Limalexia van de Limgroup.

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan van Meer

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin