Doorgaan naar artikel

‘Handel op de kop door Blockchain?’

De snelheid van vernieuwingen in onze voedingstuinbouw, zoals de robotisering en keteninrichting, is razend interessant. Blockchain bijvoorbeeld is een gedeelde decentrale administratie, waarmee niet is te manipuleren.

Met deze technologie is het mogelijk om zonder tussenpartijen (banken of commissionairs) transacties efficiënt en veilig uit te voeren. Met behulp van blockchain zijn directe transacties mogelijk tussen producent en retail.

Herkomst probleem direct achterhalen

Voedselveiligheid is een belangrijke reden om met een blockchain te werken. Je kunt alles vastleggen in een blockchain, zoals arbeidsomstandigheden, certificeringen en productiemethoden. Met een druk op de knop kan in enkele seconden worden achterhaald van welk bedrijf een probleem komt; nu kost het nog dagen om gesjoemel op te sporen.

Blockchain vereist de nodige standaardisering, omdat het alleen werkt als iedereen op een uniforme manier rapporteert.

Welke gegevens vastleggen?

Zulke standaardisering is nog een lastig iets in de wereld van handel in groente en fruit. Het bereiken van consensus over welke gegevens je gaat vastleggen, blijft stof voor discussie. De handel is thans niet transparant en dus blijven partijen vaak terughoudend in het verstrekken van noodzakelijke informatie. De uitdaging zit dus niet in de technologie, maar in het in beweging komen van alle partijen die in een keten participeren. Ketenpartners moeten dus in beweging komen, willen ze erbij horen.

Net zo revolutionair als internet

Blockchain kan net zo revolutionair worden als het internet; er wordt al fors geïnvesteerd door grotere spelers. Die eisen dat nieuwe toetreders belangrijke data in de blockchain zetten. Veel data kan automatisch worden ingevoerd via internet, zoals de koeltemperaturen tijdens logistieke processen middels sensoren in koelhuizen en – wagens.

Belangrijk: blockchain zal de transparantie optimaliseren, ketenpartners zonder toegevoegde waarde uitsluiten, de leveringen efficiënter en veiliger maken en de keten verkorten. Het verdienmodel voor de overblijvers gaat verbeteren.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Theo Douven

blauwebessenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin