Doorgaan naar artikel

Kersen tegen de zomerdepressie

Met wat kersen duizenden een goed humeur bezorgen. Het zesde Kersenfestival bij Van Herk Fruit in het Hoeksewaardse Heinenoord wist daar dit weekend weer in te slagen.

Europa trilt op haar grondvesten door de Brexit, de tuinbouw in Brabant en Limburg is doorzeefd en staat onder water en Nederland verzuurt langzaam door het wisselvallige zomerweer en door dat zinloze EK voetbal. Maar gelukkig zijn er ook nog van die zorgeloze lichtpuntjes.

Zoals het jaarlijkse Kersenfestijn in de boomgaard van Gijs van Herk in Heinenoord. Gijs heeft niet echt geprobeerd een betrouwbare telling te houden, maar druk was het zeker weer. Van alles was er te doen, met als trekker voor de lokale media de traditionele kersenpitspuugwedstrijden. Met naast je een radioreporter en schuin voor je twee fotografen (die ene net in beeld en die andere die deze foto nam) voel je je als gelegenheidsspuger toch eventjes een semiprof met vage Olympische ambities.

Het wereldrecord kersenpitspugen van 30 meter werd niet benaderd, maar een publiekstrekker blijft het. - foto: Peter Roek

Het wereldrecord kersenpitspugen van 30 meter werd niet benaderd, maar een publiekstrekker blijft het. – foto: Peter Roek

Opmerkelijke comeback

“Het belangrijkste is dat de mensen het naar hun zin hebben. En dat is weer gelukt. We hadden mazzel dat het droog bleef. Dat helpt.” Van Herk legt uit dat het vooral is te doen om de aandacht aan het begin van het Hollandse kersenseizoen weer te vestigen op dit mooie product.

Het alweer zo druk bezochte Kersenfeest mag gerust symbool staan voor de opmerkelijke comeback van de Nederlandse kers. Rond 2000 was de teelt op sterven na dood. Wat zouden we nog concurreren met de veel goedkopere Zuid-Europese kersen die een paar weken eerder dan de Nederlandse kers de markt hier kwamen en komen overspoelen?

Eigen kersen eerst

Nou, we concurreren weer volop en de Nederlandse consument smult ervan. Want ónze kersen zijn natuurlijk veel lekkerder, vast ook een stuk schoner en sowieso is het logisch dat we kersen van om de hoek eten in plaats van kersen die duizenden en duizenden kilometers hebben moeten rijden of vliegen voordat ze bij de super in  het schap lagen.

Volop positieve reuring

De absolute topper onder de seizoensproducten is en blijft natuurlijk de asperge. Elk jaar een paar maandjes volop reuring en nergens zurigheid. Maar de kers komt wat mij betreft op een mooie tweede plaats: niets dan positiviteit, gezond genieten en gezellig de portemonnee trekken  voor nóg een bakje.

Ikzelf ga nú naar mijn groentespeciaalzaak!

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin