Doorgaan naar artikel

Nederlandse aardbeien stralen

Het nieuwe aardbeienseizoen kenmerkt zich door prima kwaliteit en door een toename van nieuwe rassen. Dat ziet KCB’er Fred Jacobs.

Het seizoen van de Nederlandse kasaardbeien is alweer enkele weken aan de gang. Bij diverse handelsbedrijven kwam ik hele fraaie partijen tegen. Aan het begin van het seizoen waren de hoofdrassen Sonata en Clery, maar de laatste weken is er een behoorlijke toename van Elsanta. Een duidelijke trend is overigens ook de toename van nieuwe rassen en rassen die onder merknaam of concept geteeld worden.

Opvallend hoog glansniveau

Wat altijd weer opvalt bij alle Nederlandse rassen is het heel hoge glansniveau. Aardbeien van landen rondom de Middellandse Zee haalden zelden of nooit dit niveau. De rassenkeuze in deze landen is, zo lijkt het wel, er alleen op gericht dat de vruchten de lange transportafstand goed kunnen doorstaan. De rassen zijn zo extreem stevig dat drukplekken zelden in rot overgaan.

Vrijwaren van drukplekjes

Dit is in schril contrast met aardbeien die in dit deel van Europa worden geteeld. De Nederlandse aardbeien waren gelukkig zorgvuldig geplukt en dus gevrijwaard van drukplekjes en nare voortgaande gebreken. De kleur van de vruchten gaf geen problemen. Soms was een klein gedeelte van een vrucht over de schouderlijn heen wit gekleurd, maar het kwam zelden voor dat de grens voor witte kleur overschreden werd. Enige aandacht vroeg de vorm van de Elsanta. Dit, omdat soms te veel kromme exemplaren in de klasse I of kwarren of holle vruchten in de klasse II verpakt werden.

Al met al een goed begin van het glasseizoen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Fred Jacobs

specialist kwaliteitszaken groenten en fruit

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin