Perenteler Westenende Fruit: 'Altijd weer die arbeid'

Westenende Fruitteelt in Fijnaart teelt 120 hectare peren, waarvan 70 procent Conference. Daarnaast staat er vooral Doyenné, en verder Sweet Sensation, Dazzling Gold en Queen Florell. Het bedrijf heeft alles onder één dak, van oogst tot aan afleveren met barcode. Het laatste stukje van de afzet wordt verzorgd door The Greenery.

Bij Westenende Fruitteelt snoeien ze de bomen dit jaar voor het eerst mechanisch op een GPS-gestuurde shovel. Inmiddels is daar deze winter 80 hectare mee gesnoeid. Dat had meer kunnen zijn, maar nu (week 6) staat de machine al een paar weken stil; door de vele regen is het te nat.

Bedrijfsleider Eddy den Dunnen is echter 'blij verrast' over het resultaat. "Het is toch een flinke investering die je er in doet. Je bedenkt in de zomer zo'n machine, maar in de praktijk moet nog maar blijken of hij echt werkt. Het resultaat is zelfs zo goed dat je niet kunt zien dat er machinaal is gesnoeid."

Zaagbladen en slagmessen

De machine heeft zaagbladen en slagmessen die één persoon bedient. "Op hoogwerkers snoei je met vier man vier tot vijf maanden per jaar, nu dus met één man. Dat scheelt je een heleboel arbeid, en dat komt ieder jaar weer terug. De marges in de fruitteelt zijn klein en hoe vaak je ook aan de teelt rekent; je komt altijd weer op de arbeid uit. Je bedenkt dus van alles om te mechaniseren."

Je zou denken dat het snoeiwerk er heel grof uitziet, maar dat valt met slagmessen reuze mee, verzekert Den Dunnen, "het is alsof je ze met het snoeimes hebt geknipt."

Oudere takken eruit

Eerst werd er een proef gedaan in Lucas en Dazzling. Toen dat goed verliep mocht de machine aan het grote werk beginnen. "Je kunt het niet vergelijken met maaibalken, dat je van die hagen krijgt. Op onze machine kun je de zaagbladen verstellen zoals je wilt, zodat je ook in de boom kunt zagen."

De moderne opstanden zijn heel geschikt voor deze machine, legt Den Dunnen uit. "Vroeger had je veel meer dikke takken bovenin, nu heb je vooral dun hout dat je al na een paar jaar vervangt. Oudere takken haal je eruit en dat doet de machine."

"Drie jaar geleden ging iedereen de lucht in. Wij gingen met de top van de bomen juist een halve meter lager, naar 2.50 tot 2.75 meter, zodat je er met de slee bij kan en onderuit kunt snoeien."

Of registreer je om te kunnen reageren.