Doorgaan naar artikel

‘Tweehonderd koude-uren om volgend jaar voldoende actief te zijn’

November en december zijn voor Margareth Geurts in Horst-America de maanden voor onderhoud.

“Het aflaten van water in het fertigatiesysteem is natuurlijk al gedaan en dat is maar goed ook na deze nacht met -7 graden (28 op 29 november).”

Het vervangen van weggevallen struiken is sinds een paar weken klaar. Die klus zal volgend jaar ook weer nodig zijn, omdat door wateroverlast in 2014 jaarlijks veel planten wegvallen. In vier tunnels staan de jonge zelf gestekte planten daar al voor klaar: ruim vijfduizend stuks, van diverse rassen.

Ook het snoeien is klaar. Bij dat snoeien gaat een deel van de oude takken eruit voor lucht in de struik. Gemiddeld snoeit ze zo’n drie tot vier takken per struik weg. “Bij de struiken waar we de blauwe bessen machinaal plukken, snoei je vooral takken weg die laag bij de grond hangen, omdat de machine daar niet bij komt. Waar we met de hand plukken is het belangrijker dat er ruimte in de struik is. Is de struik bossig en je gaat er met je hand in, dan stoot je de bessen er makkelijk af en dat is niet de bedoeling.”

Geurts is blij dat er eindelijk eens wat vorst is. “De plant moet 200 koude-uren hebben om volgend jaar voldoende actief te zijn. Die koude-uren beginnen te tellen als de dagtemperatuur onder de 7 graden blijft. Is de temperatuur boven de 15 graden dan telt dat weer af. Het moet ook weer niet te koud zijn, want blijft het overdag -10 tot -15 graden dan heeft dat hetzelfde effect alsof het +15 graden is. Het beste is als het overdag +5 en ’s nachts -5 graden is.”

Nabloei weggevaagd

Met de vorst zijn ook meteen alle bessen van de nabloei weggevaagd. “Maar dat is helemaal niet erg. Die zijn meer voor eigen gebruik. Voor de verkoop zijn ze niet zoet genoeg. De smaak haalt het niet bij de bessen van juli tot september. Jaren terug hebben we voor de leuk eens met de sint 15 kilo naar de veiling gebracht. Hadden we de eerste en de laatste aanvoer. “

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Theo Brakeboer

freelance journalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin