Doorgaan naar artikel

Sterk in je schoenen

Als het einde van het jaar nadert, wordt altijd teruggekeken op het afgelopen jaar. Dus als ik terugkijk op 2016, realiseer ik me dat de boer en tuinder over het algemeen weer psychologisch sterk in hun vel moeten zitten.

De financiële situatie van veel boerenbedrijven vroeg afgelopen jaar heel veel aandacht. Kijk naar de melkveehouders en varkensbedrijven. Ook mijn sector (appels en peren) heeft geen goed jaar gehad.

Zelf problemen oplossen

Als de inkomsten blijven dalen onder de kosten, dan komen bedrijven in de problemen te zitten. En we kunnen het verlies niet ineens stopzetten door bijvoorbeeld dieren te slachten of een jaar geen fruit te plukken. Hulp uit Den Haag hoeven we niet te verwachten, dat zagen we wel weer met de wateroverlast en hagelschade die plaatsvond in juni. En achter ieder bedrijf in moeilijkheden zit ook een gezin. Kortom, we moeten sterk in onze schoenen staan en ervan uitgaan dat we zelf onze problemen moeten oplossen!

Genoeg voorbeelden van succes

Maar het einde van het jaar is ook de uitgelezen mogelijkheid om verder te kijken, om met nieuwe energie weer verder te gaan. Want ondanks de problemen zijn er ook genoeg voorbeelden van boeren die ondanks moeilijke tijden wel succes hebben. We weten dat bulk produceren voor de wereldmarkt heel prijsgevoelig is. Maar dit kan anders zijn als je je richt op een specifieke groep consumenten. Daar liggen de uitdagingen.

We moeten met zijn allen laten zien dat de productie van (gezond) voedsel geen slavenarbeid, maar een passie is. Gelukkig geven wij agrariërs niet snel op en hopen we dat de betere tijden snel komen. Hopelijk in 2017 al.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin