teeltgeluid

‘Door enorme regenval 70% weggevallen’

Deze week werden bij Raspberry Maxx in Meijel de laatste frambozen geplukt. “De nachten worden kouder en dan houdt het op”, aldus Henny van Bergeijk.

Het seizoen is voor Rasberry Maxx dramatisch verlopen. “Door de enorme regenval in juni is maar liefst 70% van alle planten weggevallen.” Dat betekent niet alleen 70% minder inkomsten, maar ook zullen de planten moeten worden vervangen. Om die investering in 15.000 nieuwe planten mogelijk te maken is het bedrijf een crowdfunding gestart.

De voorbereidingen voor de herinplant zijn in volle gang: oude planten worden verwijderd en de stroken worden zwart gemaakt. Bergeijk wil gaan planten op ruggen zoals in de aspergeteelt. Vanwege de regenkappen zal de aanleg met de hand moeten gebeuren. Over de ruggen komt gronddoek of zwarte folie – “daar zijn we nog niet uit” - zodat de arbeidsintensieve onkruidbestrijding deels vervalt.

De nog gezonde planten worden omgezet naar de ruggen en vanaf maart volgen de nieuwe planten.

Ondertussen gaan de markten waar ze een kraam hebben gewoon door. Inmiddels staan ze al op vijf markten. “We bakken elke week taartjes, we maken toetjes en jams enzovoort. Dat geeft in ieder geval nog vaste inkomsten. Als volgend jaar alles weer vol hangt met frambozen, richten we daar weer onze aandacht op.”

THEO BRAKEBOER

Of registreer je om te kunnen reageren.