‘Soms een rot plekje onder het kroontje’

Deze week nog een keer er doorheen, dan is het wel gedaan met de pluk op de stellingen in de open lucht. Het grootste deel van de stellingen van Koen van de Ven in Oisterwijk staat wel onder kapjes, hier werd op 22 augustus gestart met plukken in een rechtstreekse planting met Elsanta trayplanten. Die gingen vanaf 8 juli op de stellingen.

"De kwaliteit van de vruchten is momenteel weer goed", reageerde hij op 11 september. "Vorig week vonden we een enkele keer een rot plekje onder het kroontje. Dat ontstond doordat bloemblaadjes na de bloei niet altijd direct afvielen. We hadden er wel goed tegen behandeld, maar dan nog kun je zoiets niet altijd voorblijven; we zien het eigenlijk elk jaar wel een keer."

De pluk gaat door tot half oktober. "Wanneer we precies stoppen, dat hangt van de prijs af. Gisteren (10/9) zat die op zo'n €1,70 per pond, ik verwacht dat we dat niveau nog wel even vasthouden. De pluk in de vollegrond is ver klaar, en de pluk op de stellingen is goed op gang."

Eigen opkweek trayplanten

De opkweek van de trayplanten - voor de stellingenteelt en voor de teelt onder glas – doet Van de Ven zelf. "Je ziet dat de penwortels er in zitten, dan weet je dat ze overgeschakeld zijn op de bloemaanleg. Dat is mooi op tijd, we zijn deze week ook weer begonnen met stikstof bemesten."

De teelt op stellingen staat in bakken met kokos. Het substraat wordt in de winter naar binnen gereden, en daar gestoomd. Na de ontsmetting wordt het materiaal vooral gebruikt voor het afvullen van de bakken tijdens het planten. "Dat stomen doen we al jaren, met een speciaal daarvoor ontwikkelde machine. Die kan 15 tot 20 kuub per uur verwerken."

Of registreer je om te kunnen reageren.