‘Alles op ruggen heeft veel voordelen’

’De Topline-aardbeien van Greenery-teler Willem-Jan Peeters in Rijen lagen vorige week op een prijsniveau van zo'n 2 euro per pond. "Dat zijn buitenaardbeien. Je moet ze wel goed uitsorteren. Even snel, snel erdoor heen is er niet bij. Door de regen zijn de vruchten soms beschadigd: niet door rot, maar echt met strepen op de huid."

Vorige week stond hij ook op het punt om de oogst te starten in de 8ste van in totaal 9 gekoelde teelten. "We zitten op schema, je ziet nu dat het hard doorgroeit. En zonder koude nachten, dus we plukken de laatste weken ook wat meer kleine vruchten." Het laatste perceel gaat onder tunnels, die moeten nog geplaatst worden. "Dat gaat gebeuren zo snel als we daar tijd voor hebben. Nu niet, al het personeel is volop aan het plukken". In de 7e planting werd vorige week ook nog geplukt, "maar dat is omdat de prijs nog goed is." De ziektedruk valt deze keer tot op heden mee. "Meeldauw en rot, daar moet je op letten, maar dat is goed te doen."

 

Voortaan alles op ruggen
Inmiddels is zeker dat alle gekoelde buitenteelten teelten volgend jaar op ruggen gezet gaan worden. "Tot nu toe beperkte ik dat tot de nattere percelen, maar in vergelijking met vlakvelds telen heeft het zo veel meer voordelen. Je hebt veel minder last van neerslag, en met T-tape kun je de teelt ook veel beter sturen, met vocht en met de bemesting. Ik geef de ruggenteelten op het eind Agrolution 316 mee, je merkt dat direct doordat de vruchten mooi stevig blijven. Je lost het op in water, en laat de oplossing meezuigen bij het water geven. Dat werkt mooi." De druppelslangen zijn voor eenmalig gebruik.

 

Minder planten
De wachtbedplanten zijn op 4 augustus geplant, die groeien mooi vlot weg. "Ik heb van Elsanta wel minder planten dan vorig jaar. Die vemeerdering doe ik zelf, dit jaar met 15 planten per moederplant. Andere jaren zit je gemiddeld wel op 18 planten." Tegen onkruid is twee keer gespoten met Dual Gold, Betanal en Goltix. "Dat is goed uitgepakt. Direct na het planten is er al Paraat op gegaan, nu wordt het tijd voor de meeldauwbestrijding.

Of registreer je om te kunnen reageren.