weblog

Wat heeft hiphop met fruit (en andersom)?

Er was gedoe vanwege bezorgde buurtbewoners. Anders had ik nog nooit van Appelsap gehoord. En u vermoedelijk ook niet.

Wist u dat er een hiphop-festival bestaat dat Appelsap heet? Al sinds 2000 georganiseerd door Stichting Appelsap in Amsterdam. Je kunt er de nieuwste hiphop-sensaties uit binnen- en buitenland bekijken en beluisteren.

Ik durf de weddenschap wel aan dat de groente- en fruittelers die überhaupt niet weten wat hiphop is talrijker zijn dan de telers die van dit festival hadden gehoord. En dat is natuurlijk jammer, want hoe chill zou het niet zijn als u daar met uw versgeperste appelsap kon staan? Om de 15 duizend festivalbezoekers, die waarschijnlijk al voldoende op de hoogte zijn van andere geestverruimende substanties, kennis te laten maken met een wereld van natuurtroebel, vitaminerijk, verfrissend fruitvocht.

'Ja maar zitten wij wel op onze plek tussen al die homeboys en flygirls?' vragen misschien die anderhalve net iets beter in de hiphopscene ingevoerde fruitteler zich af. Ik zeg: juist het contrast tussen al die supercoole vaak ietwat exotisch getinte Appelsap-festivalganger aan de ene kant en de extreem witte Betuwse nuchterheid aan de andere kant kan zorgen voor een cult-effect.

Kortom, ik ga ervan uit dat volgend jaar er een fruitbedrijf prijkt op de lijst van partners. Over dat gedoe geen zorg. Dat was dit jaar vanwege het feit dat er eenmalig naar een ander stadspark moest worden uitgeweken. De buurt was bang voor platgetrapte plantjes en geluidsoverlast. Maar de rechter houdt wel van een goeie rap. En dus staan zaterdag crews als Mobb Deep, Rich Homie Quan, Skepta, Stormzy,  Snakehips, Jarreau Vandal, FS Green, Lijpe, Jack Chiraq, Awanto 3 en Hannah Faith gewoon on stage op Appelsap 2015.

Of registreer je om te kunnen reageren.