'Zomerdagen echt een feestje'

"Ik heb dit veel liever dan dat het pijpenstelen regent. Het is ideaal weer om te schoffelen. Losliggend onkruid gaat meteen dood."

Mark Vonk in Udenhout heeft op 30 juni geen moeite met deze eerste tropische dag van 2015. Daar staat tegenover dat hij het wel druk heeft met beregenen. "Zonder voldoende water stopt de boel. Laten we zeggen dat de voordelen opwegen tegen de nadelen."

De kruisbes is voor Vonk een belangrijk product. Met zijn 3.000 vierkante meter, maakt die in oppervlakte bijna de helft van het bedrijf uit. "Sommigen vinden het prettig die al vroeg te plukken, want dan kun je er beter jam van maken. Dan geleert hij beter."

"Afgelopen zondag, 28 juni, was het hier echt een topdag. Ik zag veel bakjes met kruisbes over de toonbank gaan en ook zwarte bes. Daarnaast heb ik ook vroege groenten als sla, meiraap en snijbiet. Normaal gesproken heb ik in het begin van het seizoen ook peultjes, maar die heb ik wat later gezaaid. En doordat het zo lang koud bleef moeten die nog even groeien. Dat is niet erg want de mensen komen tot in de herfst."

"Zo'n eerste dag is echt een feestje. Dan worden voor je gevoel al je inspanningen van het voorseizoen uitbetaald."

"De zondag ervoor was ook een mooie dag, want toen was het 'Lekker naar de Boer'-dag.  Dan houden alle bio-bedrijven een open dag."

Vonk doet graag mee aan de Lekker naar de Boer-dag. "Het geeft je landelijke publiciteit. Die dag valt samen met het eerste fruit, maar dit keer zag je pas de eerste vruchten rijp worden. Maar een kok serveerde een soepje en er stond een imker. Er was genoeg te doen. Het was die dag ook een beetje buiig helaas. Toch kwamen er 300 mensen op af en daar ben ik wel tevreden mee. Als er duizenden komen, schiet zo'n dag zijn doel voorbij."

Voor het eerst kiwibessen

Dit jaar heeft Vonk voor het eerst ook kiwibessen. "Dat is me na twee jaar eindelijk gelukt. De vorige keren gingen ze door nachtvorst verloren. Dit keer heb ik bij een late nachtvorst mijn best gedaan met vuurpotten en het heeft gewerkt. Het is zo'n klein hoekje dat het de investering nauwelijks loont, maar ieder jaar niets is ook zo wat."

"De kiwibes smaakt praktisch hetzelfde als een kiwi, alleen eet je hem zo op. Lekker zoet is hij ook. De bes beschadigt makkelijk. Voor het op de markt zetten wordt het daardoor een moeizaam verhaal, maar voor het zelfplukken gaat het wel. Het is een grappig product om erbij te hebben."

Nog geen suzuki

Vonk heeft nog geen schade van de fruitvlieg gezien. "Deze week zal ik wat plakvallen ophangen om te kijken of hij er zit. Op de framboos heb ik hem nog niet gezien. Dat kan ook nauwelijks, want de mensen vliegen er op, waardoor ik praktisch geen rode frambozen zie. Ik vermoed dat die fruitvlieg straks wel in de bramen komt, want die heeft dan genoeg tijd gehad zich elders te ontwikkelen."

De herfstframboos zal Vonk nog bijmesten met champost. "Daar komt nu het eerste knopje door."

"Het meeste werk gaat nu zitten in maaien en wieden, want je wilt de boel natuurlijk wel netjes houden."

Of registreer je om te kunnen reageren.