Doorgaan naar artikel

‘Nooit meer zomerteelt’

Sjaak Hereijgers in Zundert startte op maandag 13 juli met het knippen van het hangende stek van het ras Elsanta.

Na twee uur stopte hij er weer mee, omdat het aantal stekken per moederplant te laag was. “Voor het weekend telde ik acht à negen stekken per plant. Ik rekende erop dat er die maandag tien à elf stuks zouden hangen, maar dat bleek niet zo te zijn.” Op donderdag 16 juli werd de draad weer opgepakt. “Nu met twaalf à dertien stekken per plant. Dat is nog wel wat minder dan vorig jaar, toen we vijftien à zestien stekken sneden. Maar met het huidige aantal hebben we voldoende, ik ben er tevreden over.” Na een nacht in de koelcel –om de stekken op spanning te brengen- worden ze de volgende dag in de trays gezet. “Daar hebben we nu mooi weer op, met voldoende temperatuur en een hoge rv”, aldus Hereijgers op 16 juli.

Productie onderuit

In de kas staat nog een zomerteelt met Elsanta A+ planten. Deze planten werden vanaf 14 mei buiten voorgetrokken, en gingen op 28/29 mei naar binnen. De productie ging meteen onderuit door de hitte die zich eind juni/begin juli aandiende. Die dagen resulterend in een etmaaltemperatuur in de kas van 25 tot 26 graden Celsius. “Negen jaar geleden hebben we ook een zomerteelt gehad, toen liepen we ook tegen een hittegolf aan. Ik heb me toen voorgenomen nooit meer een zomerteelt te doen…”

Heel anders loopt het op de stellingen met een planting van 24 juni met Elsanta trayplanten. “Die staan nu mooi in bloei. Die hebben de hitte ook over zich heen gekregen, maar hebben daar geen last van gehad.”

Teruglopende vruchtmaat

In de gekoelde vollegrondsteelten leidde de hitte tot een teruglopende vruchtmaat. “Die weercondities zijn uiteindelijk voor alle aardbeien slecht geweest.” Daarnaast wijst Herijgers op de massale voorbloei in de wachtbedplanten. “Ze komen van verschillende plantenkwekers, maar in alle partijen zit je er mee.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin