'Oppassen voor roze schimmel'

Christian van Grotel in Nuenen heeft de afgelopen tijd droogte bestreden en de bemesting van zijn blauwe bessen uitgekiend, waarover volgende week meer in Groenten & Fruit magazine.

Ook de gewasbescherming is achter de rug. Die wordt in de bloeiperiode uitgevoerd, tegen Botrytis en Anthracnose (een verzamelnaam voor diverse schimmels, vooral Colletotrichum en Gloeosporium). De bestrijding gaat met achtereenvolgens Flint, Switch en weer Flint. "De eerste toepassing is als de eerste bloempjes opengaan, de tweede als de struiken volop bloeien en de derde als de laatste bloempjes bloeien. We voegen meteen bladvoeding toe, met – afhankelijk van de groei – daarbij ook bitterzout of ureum. Ook hangt dat af van de bladmonsters die we nemen en natuurlijk van de stand van het gewas: als de groei wat tegenvalt geef je sowieso wat extra stikstof mee."

De gewasbescherming in de bloeiperiode is geen garantie op het wegblijven van schimmels.

"Blijft het gewas lang vochtig dan ligt aantasting op de loer. Als de bessen blauw worden ontstaat er op de bes bij aantasting een ingezonken plekje. Dat plekje wordt zacht en er groeit een roze punt op. Daarom noemen ze het ook wel roze schimmel. Die schimmel vreet de hele bes op. Warmte en vocht zijn ideaal voor de schimmel. Als de rose bolletjes volgroeid zijn, springen ze open en besmetten zo de bessen in de nabije omgeving. Bij vochtig weer zul je dan sneller moeten plukken."

"De luisbestrijding is ieder jaar weer een afweging of je het wel of niet moet doen. Bij een bestrijding dood je ook de natuurlijke vijanden en je krijgt er nieuwe aantastingen voor terug. Als het gewas er helemaal onder zit, moet je wel, maar dit jaar besloten we het niet te doen."

Of registreer je om te kunnen reageren.