Doorgaan naar artikel

‘Aardbeienteelt in Duitsland zo groot, zo massaal’

William Peeters in Rijen voorspelde begin april al dat de pluk in zijn augustus geplante tunnelteelt met Sonata pas begin mei zou kunnen beginnen.

Omdat het voorjaar toen al niet ‘vroeg’ was, en doordat een deel van de tunnels in de eerste week van april ondersteboven was gewaaid. Die oogstverlating diende zich ook werkelijk aan, echter zonder noemenswaardig productieverlies, een enkel hoekje daargelaten waar het gewas wat langer bloot bleef liggen.

Aanhoudend droog weer

Het echte probleem is het aanhoudend droge weer, reageerde Peeters vorige week woensdag. “Vooral de laatste dagen gaat het echt hard; de dagen zijn lang, en constant met veel wind. Voor vannacht wordt regen voorspeld, maar eerst zien, dan geloven. De afgelopen tijd zou er al vaker neerslag zijn gevallen. Niet dus. We kunnen het gelukkig wel goed bijhouden, met ondergrondse beregening op de vlakvelds geplante percelen, en met druppelbevloeiing met T-tape op de ruggenteelten.”

Planten op ruggen

Peeters heeft dit jaar 2 van de in totaal 9 gekoelde plantingen op ruggen. Volgend jaar wil hij al zijn plantingen op ruggen zetten, mits hij kan beschikken over geschikte plantapparatuur. “Daar ben ik nu naar op zoek.” Tot nu toe gaat het planten van die ruggenteelten in handwerk op vooraf aangebrachte gaten. “Dat is in de zomer met voldoende personeel nog wel te doen, maar niet in het voorjaar.” De eerste 3 gekoelde teelten is met Sonata, de overige zes is met Elsanta, waarbij de laatste planting weer een tunnelteelt wordt.

Enorme Duitse percelen

Vorige week was hij ook aan het plukken in de eerste gekoelde Sonata, “tegen prijzen die ik zo maar heel gewoontjes vind. De reden daarvoor ligt volgens mij in Duitsland. Ik heb foto’s gezien van hoe het er daar aan toe gaat, op enorme percelen, met plukkers die in de rij staan te wachten totdat ze hun geoogste aardbeien kunnen inleveren: zo groot, zo massaal.”

De vruchtkwaliteit is wel goed. “In de eerste plukdagen, was de vruchtmaat bijna té. Dat is nu voorbij. Wel begint de tripsdruk op te lopen, dat moet je nu echt in de gaten houden.”

Wet Werk en Zekerheid

Nog een puntje van aandacht is de Wet Werk en Zekerheid die vanaf 1 juli in werking treedt. “Ik denk dat de gevolgen daarvan voor ons mee gaan vallen; voor het meeste personeel zit er meer dan 6 maanden tussen opeenvolgende arbeidsperiodes. Dat gaat trouwens niet op voor degenen die ook mee de planten inpakken. Hoe daarmee om te gaan is nog een vraagteken. Mijn vrouw weet daar trouwens meer van dan ik… Vorige week hebben we de arbeidsinspectie nog op bezoek gehad. Dat ging goed, ze komen elke paar jaar wel langs”.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin