Doorgaan naar artikel

Aardbeien positief in het nieuws!

Een paar dagen geleden kwam de aardbeiensector weer mooi in het nieuws. Gewoon, dat er steeds meer aardbeien worden geteeld, gegeten en geëxporteerd.

Op het 8-uur journaal en in vele regionale kranten en radiozenders was de voorzitter van de landelijke aardbeiensector, Mark van Aert uit Zundert, aan het woord tussen zijn aardbeien. Dat was op het juiste moment, bij het begin van de grote drukte van het plukken van de vollegrondsaardbeien.

Krachtige groei

De aardbeiensector -met het vierde tuinbouwgewas na tomaat, paprika en komkommer- omvat een innoverende club met veel jonge ondernemers en zich goed ontwikkelende bedrijven. Dat de sector zich in de afgelopen jaren zo snel heeft ontwikkeld, heeft wel te maken met de problemen in de totale tuinbouw. Vooral de glasaardbeienteelt groeit snel, vanwege de overname van kassen uit een andere glasteelten door bestaande aardbeienbedrijven in de glastuinbouw. Die vaak onderhandse aankoop betekent meestal een uitbreiding met een tweede, derde of soms zelfs vierde vestiging.

Brede sector

Het is ook een sector waarin vollegrond en glas samen vertegenwoordigd zijn en met elkaar zaken bespreken die de ondernemers aangaan. En een sector die vaak breder kijkt dan het eigen bedrijf en dat van de buren, in het horizontale vlak in de keten. Een mooi voorbeeld is de oprichting van de Stichting Aardbei Onderzoek (SAO) met de aardbeien veredelaars/vermeerderaars verenigd in Plantum en de productietelers. Dat daarbij ook de handelspartijen worden betrokken heeft nu, maar ook voor de toekomst een zeer positief effect. Door als sector elkaar breed te kennen en met elkaar te spreken, komen verborgen dilemma’s sneller boven water en wordt de volledig keten erbij betrokken.

Onderzoek moet doorgaan

Omdat onderzoek niet stopt na de opkweek en omdat onderzoek niet begint bij de productie hebben Plantum en de Stichting Aardbei Onderzoek de handen ineen geslagen om zo in de toekomst het de vermeerdering van planten en de productie van aardbeien te waarborgen. Het belang dat iedere teler daarin heeft, zou zich moeten vertalen in de grootte van bijdrage. In de komende maanden zal de Stichting Aardbeien Onderzoek daarom via de handelspartijen elke betrokkende vragen om deelnemer te worden van de stichting. Deelname aan de Stichting Aardbei Onderzoek geeft een stem die richting geeft aan de activiteiten van de Stichting en telers dragen bij aan het in de toekomst noodzakelijke onderzoek. Ik zal dit de komende periode nader toelichten – in mijn bijdragen op deze plek, en bij andere gelegenheden- aan de telers van aardbeien in Nederland.

Share this

Afbeelding
Joan Bus

ZLTO/LLTB-team Vollegrond

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin