Doorgaan naar artikel

Zorgboerderijcliënten snoeien gestaag door

“Deze week hebben mijn zorgboerderijcliënten de laatste dikke takken uit de oudere bomen gezaagd. Nu snoeien wij er achteraan, waarbij we dus niet meer die grove takken hoeven te doen. Zo kunnen we non-stop meters maken.”

Het vooraf laten wegsnoeien van dikke takken bevalt fruitteler Anton Oostveen uit Dronten heel goed. “Ik gaf ze een simpele instructie: uit iedere boom mogen vier dikke takken gehaald worden, die dikker moeten zijn dan de helft van de stam en ze mogen niet lager zitten dan je buik. En je moet een stomp van 10 centimeter laten staan.”

“Als zo’n stomp geïnfecteerd raakt door een schimmel, zit die niet meteen in de stam. Bovendien heb je op zo’n stomp altijd slapende ogen waar jong zijhout uitgroeit. Zo vervang je ieder jaar takken. “

“Daar waren ze vanaf begin februari mee bezig en dat is nu klaar. Normaal gesproken zou dat veel sneller kunnen, maar de afspraak is dat we ze tot iedere schaft wat anders laten doen.

Naast de cliënten heeft Oostveen een stagiaire van de Warmonderhof. “Zij wil leren snoeien in pruimen, vooral ook in de rasjes die ik er bij heb. Dat is wel prettig, want als je in de Reine Victoria aan het snoeien bent, en je komt opeens in zo’n rasje, sta je toch even te kijken hoe je het aan moet pakken.”

Deze week komen er een paar nachten met lichte nachtvorst. Daar is Oostveen blij mee. “Dat drukt de etmaaltemperatuur weer een beetje, zodat de ontwikkeling niet zo snel gaat. Als je in maart al in de boomgaard moet spuiten, moet al het snoeihout al weggesnipperd zijn en moet je alles achter je al rijklaar hebben. Dan moet je ook eerder de kippenmest uitrijden.” Voorheen strooide hij 200 kilo 23-23-0 korrels. Nu hij biologisch teelt zijn dat kippenmestkorrels geworden met 4% N, 1000 kg per hectare, zodat  toch dezelfde hoeveelheid stikstof wordt gegeven.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Theo Brakeboer

freelance journalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin