Doorgaan naar artikel

‘Ouwevrouwenappel wijkt voor Conference’

Fruitteler Wilfred Zweeren in Tienhoven ziet de afzet van peren nog niet denderend op gang komen. Toch plant hij nog wat nieuwe bomen.

In november heeft Zweeren een perceel Boskoop gerooid en daar komt straks Conference voor terug. “Boskoop is een ‘ouwevrouwenappel’ die vooral gebruikt wordt voor appeltaart en dergelijke, maar wie bakt er tegenwoordig nog taarten? Daar komt bij dat een jaar of acht geleden Wellant erbij is gekomen en die is ook goed om te verwerken. Boskoop heeft het gewoon erg moeilijk in de markt.”

Zweeren heeft meer vertrouwen in de peer Conference. “Goede conferenceperen groeien noordelijk van Brussel. Het teeltgebied is dus beperkt en daarom richt ik me daar op.” In mei plant hij de Conference. “Ze worden nu gerooid bij de kweker en gaan dan in de koeling. De grond kan voor het planten nog goed drogen. Zodra de grond de 12 graden heeft bereikt kun je planten. Al snel na het planten explodeert de groei en zit de boom na twee tot drie weken helemaal in het blad. Ik loer nu op een droge periode. Ik hoop op vorst, waarbij ik de grond kort daarvoor wil bewerken. Zo kan die dan lekker doorvriezen.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Theo Brakeboer

freelance journalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin