Doorgaan naar artikel

‘Na paar weken nul graden ontwikkelt Suzuki zich niet verder’

Tegen de suzuki-fruitvlieg had fruitteler Anton Oostveen uit Dronten al Tracer in huis gehaald, maar uiteindelijk heeft hij dat middel niet ingezet.

“Dat was een bewuste keuze, en die heeft goed uitgepakt. Het was wel een moeilijke keuze, maar Tracer is een paardenmiddel: je bent van vraatschade door oorwormen en lieveheersbeestjes af, maar Tracer legt deze nuttige insecten ook op hun rug, met daardoor extra luizenproblemen in het volgende seizoen.

Je geeft het biologisch evenwicht een enorme dreun: je moet erna weer van nul af aan beginnen. Ik hield ook in mijn achterhoofd dat als je de geoogste pruimen snel en langdurig koud zet, de ontwikkeling van eventueel aanwezige vliegen stopt.”

Tijdens een PPO-bijeenkomst over de Suzuki nam hij er wat verdachte pruimen uit de koelcel mee naartoe. “Onder de microscoop zag je dat ze er in zaten, maar ze leefden niet meer. Van sommige andere telers zaten de pruimen stijf onder de eieren en de larven. Dus mijn filosofie ‘een paar weken bij nul graden ontwikkelen ze niet verder’ klopt wel.”

“Het verraderlijke aan de Suzuki is dat een aantasting pas na afleveren naar voren komt. Dan lever je ze keurig gesorteerd af aan je afnemer en dan blijkt kort daarna dat er veel te veel uitval is. Dat is funest voor je markt. Als je die wachttijd van twee weken bij 0 graden aanhoudt, is het risico aanzienlijk kleiner en beheersbaar.

Dat alles speelde mee bij mijn overweging om niet te bestrijden.”

Deze week gaat hij met markeerverf  door het oudste pruimenperceel om dode bomen en bomen met een slechte conditie te markeren. “Over een maandje zie je niet meer welke boom goed of slecht is. Nu hebben de bomen nog een goede bladstand. Wat is uitgevallen of gaat uitvallen tekent zich nu goed af. Markeer je bomen die er tussenuit moeten niet, dan heb je in het voorjaar weer van die twijfelgevallen: groeit ie wel of groeit ie niet.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Theo Brakeboer

freelance journalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin