‘Vijf tot zes dagen eerder’

Begin januari gingen bij Sjaak Hereijgers in Zundert de verse planten van het ras Sonata op de goten, met twaalf stuks per vierkante meter.

Dat is iets royaler dan wordt aangehouden voor de (door)teelt met Elsanta. De planten hadden zes weken in de koelcel gezeten, dat was voldoende voor het vlot op gang komen van de strekking. Vorige week waren de planten zo'n 20 centimeter lang. Hereijgers had dan ook niet al te veel haast met belichten: hij startte er tien dagen na het planten mee, gedurende veertien dagen, steeds een kwartier per uur.

Twijfels over 'nieuwe' lampen

In de kas hangen nog gewone gloeilampen. Het is dit lamptype waarin Hereijgers het meeste vertrouwen heeft; over Led- en spaarlampen is hij minder zeker. "We moeten eerst maar een zachte winter aan de rug hebben, zoals deze, dan wordt echt duidelijk wat die 'nieuwe' lampen  waard zijn. Ik heb er vooralsnog mijn twijfels over."

Een week voor

De temperatuur in de Sonata-afdeling werd vorige week op 18 graden gehouden, met enkele graden lichtverhoging. Het gewas stond 'begin bloei'. De bijen waren er al op 8 februari in gezet, vorige week werd deze vliegende brigade uitgebreid met hommels. "Het stuifmeel van Sonata is van nature heel goed. Gisteren (woensdag 12 februari), was het mooi zonnig, toen werden de bloemen al goed bezocht."

Vorig voorjaar werden de bijen op 17 februari toegelaten, waaruit Hereijgers afleidt dat de teelt momenteel in vergelijking met vorig jaar zowat een week voorloopt. "Dat wil natuurlijk niet zeggen, dat dat zo blijft. Maar zoals ik het nu overzie, kan het begin van de oogst rond half maart vallen: mits het huidige weertype overeind blijft, en met voldoende licht. Vorig voorjaar startten we de pluk op 23 maart." De gietwater-EC zat vorige week op 1,8 mS.

In de vroegste Elsanta-doorteelt (geplant op 10 augustus) ging de kachel op 6 februari aan, en in de doorteelt van 15 augustus op 9 februari. De laatste doorteelt (21/22 augustus) startte het verwarmen op vrijdag 14 februari. Met het blad plukken wordt in principe altijd vijf dagen later begonnen Dat zou betekenen dat deze klus einde week 8 in alle teelten klaar is.

Perikelen rond weinig koude

Zo veel koude als de Sonata in de koelcel kreeg, zo mondjesmaat verliep dat koude vangen deze keer in de doorteelten. "Desondanks ging het gewas toch goed in rust."

Vanwege die matige 'koudevangst' is na het opstoken direct gestart met belichten. Een bijkomend aspect deze keer is dat de eerste bloemknop al vrij hoog zit. "We belichten met 13 tot 14 watt per vierkante meter. Ik verwacht dat het gewas een goede reactie gaat geven. Ik vrees wel dat we langer moeten doorgaan met strekkingslicht. In de jaren 90 hebben we ook jaren zonder winter van betekenis gehad, en was lang belichten ook nodig. Anders dan toen is wel dat we tegenwoordig veel harder forceren: toen van 8 naar 12 graden nu van 8 naar 16 graden, vaak met lichtverhoging."

Of registreer je om te kunnen reageren.