Doorgaan naar artikel

‘Vruchten en prijzen aardbei zijn onder de maat’

“Ze krijgen gewoon niet de kans om normaal uit te groeien”, stelt Johan Vermeeren in Rijsbergen met een diepe zucht. “Er hangen er veel aan, maar de maat valt tegen en ook de prijzen zijn onder de maat. Kortom er valt weinig verheffends te melden op dit moment.”

Nou ja, positief is dat de kwaliteit tot op heden redelijk goed is. “Maar het afgelopen weekend is hier zo’n 40 millimeter neerslag gevallen. Dat maakt de vruchten er niet steviger op.” Gelukkig zijn die percelen ongeveer afgeplukt, zodat hij in de volgende percelen weer met een schone lei kan beginnen. “We hebben de achterstand in groeigraaduren die we hadden opgelopen in het voorjaar ruimschoots ingehaald”, stipt Vermeeren nog een positief puntje aan, “maar ik had dat liever op een andere manier zien gebeuren. Ik hoop dat we de komende drie dagen goed door komen”, aldus de Brabander op 1 augustus.

Problemen met spint

De druk van spint is door het extreme weer wat hoger dan normaal. “Dat is vooral op percelen waar in de planten op de wachtbedden ook al spint zat. We zijn daar iets te laat geweest met het inzetten van Vertimec Gold.” Verder verloopt de groei van de laatste gekoelde teelten in de vollegrond die tussen 5 en 10 juli werden geplant ondanks de omstandigheden voorspoedig. “Misschien gaan ze wel iets te vlot, maar ja, je kunt ze niet tegenhouden.”

Tripsdruk redelijk hoog

De planten in de tunnels werden op 17 en 18 juli geplant. “Dat is aan de veilige kant, normaal gesproken oogst je die helemaal af. Je kunt ook 25 juli nog planten, maar dan is het de gok of die het helemaal gaan halen. Dat vind ik te risicovol.” Aardbeibloesemkever heeft Vermeeren onder controle, de druk van trips is redelijk hoog. “Bestrijden van dat insect is lastig met Decis, want dat middel werkt onder de huidige omstandigheden natuurlijk niet goed. We passen het laat in de avond toe, voor het beste resultaat.”

Tegenvallende productie

De productie blijft steken op 20 tot 21 ton per hectare. “Je hebt nu gewoon wat bloemtakken minder. Als het ’s nachts 11 à 12 graden Celsius is en overdag een graad of 20, dan heb je de ideale omstandigheden om aardbeien te telen.” Maar dat was begin augustus dus niet het geval.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Johan Vermeeren

aardbeienteler in de vollegrond in Rijsbergen (N.-Br.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin