Doorgaan naar artikel

Peren zijn goed gegroeid

“We hebben een hele zware rui gehad”, blikt Arie Vink uit Groede terug.

“Gelukkig maar, want achteraf gezien was het bij Conference ook wel nodig. Nu hangt het redelijk goed. Het dunnen is beperkt tot het verwijderen van een kleine en een kromme peer. Dat scheelt veel handwerk ten opzichte van een te vol gewas. Wellicht is de rui ook versterkt door de synthetische dunning, die ik dit jaar voor het eerst heb toegepast.”

Voor het laatste weekend van juli begon het droog te worden, hoewel we volop water geven met de druppelbevloeiing. In de boomgaard zitten een paar plekken waar het zand onder het kleipakket wat hoger zit en in het midden ligt het ook iets hoger. Daar moet je op tijd beginnen. Maar in een paar onweersbuien is er 50 millimeter gevallen, waarmee we weer even vooruit kunnen.”

“Wellicht dat daarom de peren goed groeien. De laatste twee weken is er acht millimeter bijgekomen, vertelde de teler vorige week woensdag. “De maat is dan ook redelijk, maar de peren moeten nog veel doen. Het duurt ook nog even tot de pluk; ik denk half september te gaan plukken, misschien een halve week later. Dat is nog later dan vorig jaar, wat al laat was. We hebben ook wel eind augustus geplukt. Dat was extreem vroeg, maar nu is het extreem laat.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Anton Oostveen

freelance fruitteeltjournalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin