Doorgaan naar artikel

Kwaliteit appels blijft goed

De afzet van appels verloopt naar tevredenheid en meestal heeft dit een gunstige invloed op de kwaliteit van het hardfruit.

De kleur van de meeste appels en dan voornamelijk de rassen Elstar, Pinova en Civni, bleef aan de gele kant. Maar dat wil niet zeggen dat de vruchten zacht waren. Verre van dat, de appels waren, ondanks de hooggele kleur, nog steeds voldoende hard. Dit jaar werd meer verruwing op de vruchten verwacht  maar tot op heden leverde dit tijdens de inspecties weinig problemen op. Dit gold ook voor schilvlekjes op de Elstar. Schilvlekjes trof ik  tot nu toe heel weinig aan. Bij Elstar zag ik zo nu en dan een vrucht met inwendig bruin.



De goede kwaliteit was ook zichtbaar bij de vele partijen die waren kleinverpakt op foodtainers of in plastic zakken. Vooral de kwaliteit in de zakken lijkt de laatste jaren te verbeteren. Door over te schakelen op nieuwe verpakkingsmachines komt veel minder buts voor. De nieuwe machines leggen de vruchten heel voorzichtig in de zakken, waardoor een behoorlijke verbeterslag is gemaakt.



De import  van Spaanse aardbeien is volop aan de gang. De kwaliteit was niet altijd optimaal en veel partijen balanceren op de rand van klasse I en II. De  grootste problemen waren donkere droge drukplekken en vruchten met te veel wit.

 

[([002_boerderij-image-1178743.jpeg])]

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groenten en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Fred Jacobs

specialist kwaliteitszaken groenten en fruit

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin