"Het is nu gewoon lekker weer"

Arie Vink uit het Zeeuws-Vlaamse Groede legt deze week de laatste hand aan de perensnoei.

“Daar heeft dit jaar behoorlijk meer werk in gezeten. Daardoor ben ik een week later klaar dan anders. Dat komt door een combinatie van factoren. De bomen hebben vorig jaar wat minder gedragen, waardoor de groei toch wat sterker is. Omdat al bij de snoei de knoppen wat minder leken, is er zuinig gesnoeid en meer hout blijven zitten. En dat moet er nu extra uit om voldoende licht in de boom te houden.”

“Vanochtend was het even wit, maar dat is nu weg gedooid”, vertelde Vink vorige week donderdag. “Het is nu gewoon lekker weer, beter dan aan het begin van de week. Toen maakte de wind het extra koud. Ik heb kunstmest gestrooid in plaats van te snoeien; een paar honderd kilo Kali 60. Dat ging mooi over de bevroren grond. Ik ben er nog niet uit of ik wortelsnoei. Misschien zaag ik wel de stammen in om de groei te remmen, maar dat speelt pas tegen de bloei.”

“Als straks de snoei klaar is, poets ik de stroken en versnipper ik al het hout en resterende blad op de grasbanen. Dat scheelt in de zomer ook in de infectiedruk van zwartvruchtrot, die schimmel leeft op dood materiaal. Het spuitseizoen zelf laat nog op zich wachten met dit koude voorjaar. Misschien na volgende week, waarbij een behandeling tegen perenpokziekte de eerste zal zijn. En hoogstwaarschijnlijk  in combinatie met schurft. Die schimmel blijft belangrijk van begin tot het einde van het seizoen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.