'Een beetje vorst kan nog geen kwaad'

De lichte tot soms matige nachtvorst van deze week is voor Christian van Grotel uit Nuenen geen reden een pas op de plaats te maken bij de snoei van zijn blauwe bessen.

“Zolang het weer het enigszins toelaat, snoeien we door. Het moet uiteindelijk wel allemaal gebeuren. Een beetje vorst kunnen de planten nog wel hebben. Maar na de hoge temperaturen van vorige week is de sapstroom op gang gekomen en zijn de knoppen gaan schuiven. Het moet dan ook niet strenger gaan vriezen; hier in Nuenen is ook nog eens enkele centimeters aan sneeuw gevallen.”

“Na de snoei wordt het afgeknipte hout zo snel mogelijk versnipperd in de grasbanen. Daarna komen er houtsnippers op de zwartstroken. Dat gebeurt jaarlijks om het onkruid te onderdrukken maar vooral ook om het vocht in de grond beter vast te houden. Dat is hier op de zandgrond een belangrijk aandachtspunt, het is snel droog. De pH is niet zo’n probleem; bij het planten voegen we veel veen bij de wortels en de bemesting houden we ook nadrukkelijk rekening met het effect op de pH.”

“Verder is het relatief rustig; alleen de snoeiers zijn aanwezig. Heel anders dan in de zomer, wanneer uit de omliggende steden Helmond en Eindhoven als een dagje uit hun eigen blauwe bessen komen kopen op het zelfplukperceel en zich daarbij nog trakteren op een lekker blauwe-bessenijsje.”

Of registreer je om te kunnen reageren.