Doorgaan naar artikel

‘Aan het gewasbeeld moet je wel wennen’

“We zitten, gekeken naar dit voorjaar, met de keus voor de derde dinsdag van april als openingsdag van het Nederlandse aardbeienseizoen zo verkeerd nog niet.”

“Het lijkt er alleen niet op dat er op dat moment voldoende aardbeien zijn om Nederlandse supermarkten volledig over te laten stappen op Nederlandse aardbeien”, aldus Marcel Dings doelend op de activiteiten van het telersinitiatief hollandseaardbeien.nl. Als hij dit op woensdag 27 maart vertelt, heeft hij net een vergadering achter de rug waarin de komende activiteiten ter promotie van de Nederlandse aardbeien doorgesproken zijn. “We hebben nu 250 telers die een financiële bijdrage leveren. Dat is een fantastisch resultaat. Het is nu belangrijk alle deelnemers gelijktijdig van informatie te voorzien en te informeren over de activiteiten van hollandseaardbeien.nl. Dat gaan we per mail doen, dat werkt het snelst en kost het minst. Telers die nu vragen of opmerkingen hebben, kunnen die altijd mailen aan info@hollandseaardbeien.nl.



Eve’s Delight op verzoek

Op het bedrijf in Belfeld staat onder andere een teelt met het doordragende ras Eve’s Delight, geplant op 3 en 4 januari. In zijn vorige bijdrage gaf Dings al aan dat de teelt is opgezet op verzoek van klanten van telersvereniging Fossa Eugenia, die specifiek om deze aardbeien vragen. Dings rekende er op 27 maart op in die week de eerste 100 gram per vierkante meter te kunnen plukken. “Een week later dan verwacht, door het gebrek aan licht en door de koude, zoals ook geldt voor de doorteelt met Elsanta. De kwaliteit is redelijk; wel met een enkele misvormde vrucht door lichtgebrek in combinatie met forceren. Bij een telling op 27 maart kwamen we uit op ruim 200 gezette bloemen per vierkante meter. Als je er uitgaat van vier weken om alle vruchten te kunnen plukken, zit je bij een vruchtgewicht van 20 gram eind april op ruim vier kilo per vierkante meter.” Tot aan 5.000 groeigraaduren zijn de bloemen verwijderd, waarna een goede zetting aanvankelijk uitbleef, wellicht onder invloed van de schrale lichtomstandigheden in de voorbije periode. Pas vanaf 8.000 groeigraaduren kwam de bloemzetting goed op gang.



De oogstfrequentie ligt in deze fase op een keer per 5 à 6 dagen. De bloemtakken zijn niet doorgehaald. “Dat maakt de pluk wel wat lastiger, en we moeten nu een enkele tak alsnog doorhalen. Dan valt ook op dat de takken in deze teeltfase aan de brosse kant zijn. Dat betekent dat je de uren die je voorafgaand aan de oogst hebt uitgespaard, tijdens de oogst weer deels kwijt raakt door een lagere plukprestatie in vergelijking met Elsanta. De bloemtakken zijn bovendien lang, je moet echt wennen aan het gewasbeeld.” De etmaaltemperatuur lag in week 13 op zo’n 16 graden Celsius. “Met mooie lichte dagen kan dat.”

Naast de doordrager staan er in twee afdelingen doorteelten met Elsanta. Naar verwachting zal de vroegste doorteelt vanaf 10 april geplukt gaan worden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin