"Een arm lengte is boomhoogte"

Bij Berto Kerkhof zijn de koppen van de appelbomen bijna gesnoeid.

Bij het snoeien kwam de vorst van vorige maand goed van pas om met een stelling te kunnen rijden, zal menig teler denken. Maar Kerkhof niet. “Ik heb hogere bomen nooit zien zitten. Wat je bovenin extra teelt, raak je onderin weer kwijt. Bij mij zijn de bomen ongeveer 2.20 meter hoog. De lengte van mijn arm is bepalend voor de hoogte van de boom.”

“Wat nu nog overblijft, is bij wijze van spreken blind te knippen. Naast de koppen is ook het dikkere hout al weggesnoeid. Het vruchthout is heel goed bezet met vruchtknoppen, daar hoeven we niet voorzichtig te zijn of te wachten tot in het voorjaar de bloemen beter zichtbaar worden. Maar nu gaan we eerst Elstar en Red Jonaprince sorteren”, vertelde hij vorige week. “De prijzen zijn prima en de kwaliteit is goed en ik ben er na dit bijzondere groeiseizoen niet helemaal zeker van dat de kwaliteit in de cel ook heel lang goed blijft.”

Hoewel hij niet hoeft te rijden om de bomen bovenin te snoeien, kwam de winterperiode wel goed van pas. “Het dikkere snoeihout is over de bevroren ondergrond overal weggesnipperd. En daarna waren de banen weer leeg om de winterbemesting met Kali-60 te strooien. Wat dat betreft kwam deze vorstperiode supergoed uit.”

Of registreer je om te kunnen reageren.