"Laatste appels pas geplukt"

Arian in 't Groen heeft vorige week de laatste appels geplukt. Alle reden om het even rustig aan te doen en alles op te ruimen. Al is dat laatste ook al weer nodig voor de Global GAP audit die volgende week wacht.

"Het is al een laat jaar, Kanzi en diens bestuiver Braeburn zijn late rassen en ik heb nog een week gewacht om voldoende kleur te krijgen op de laatste Kanzi."

"Dat is goed gelukt, de laatste zijn vorige week zaterdag geplukt en met de Braeburn waren we woensdag klaar ", vertelde hij afgelopen woensdag. "Al met al heeft de appelpluk acht weken geduurd. Ik kijk terug op een goede oogst. Vorig jaar was goed, dit jaar misschien nog wel wat beter. Veel kilo's van een goede maat, zeker niet te grof. Ook de kwaliteit is goed; de appels zijn mooi glad."

"Straks sorteren we eerst de Braeburn weg en de onkruidbestrijding moet ook nog gebeuren. Daar is het tot nu toe eigenlijk te nat voor. Dat risico loop je met een pluk tot in november. Dan wordt het of koud of nat. In de rijen was het nog goed te doen, maar op de kopakkers moest je op het laatst toch goed sturen."

"Ik begin al met snoeien als het blad nog aan de bomen zit, tenminste bij de Elstar. Daar heb ik niet meer zo'n groot areaal van. Met de takkenschaar haal ik de dikke takken weg die de boom teveel verdichten. Juist met het blad eraan zie je meteen welke takken dat doen en wat het effect is als je die wegneemt."

Of registreer je om te kunnen reageren.