Doorgaan naar artikel

‘Bij veel knop voorkeur voor handschaar’

Zo druk als het in de zomer kan zijn, zo rustig is het nu in de percelen rode bes bij Gerco van Zuijlen van Berrybrothers in Roggel.

Wat overigens niet wil zeggen dat er niets gebeurt. “We zijn lekker aan het snoeien”, aldus Van Zuijlen maandag, voor het arriveren van het sneeuwfront. “Hoewel het nu ook lekker droog weer is, zijn we nog bezig in de oudere struiken. Later in de winter of in het voorjaar heb je meer perioden met beter weer. Dan snoeien we de jongere struiken.”



“We zijn nu bezig met het echte snoeien, zeg maar de vruchthoutsnoei. Dat gaat prima met de handsschaar. Bij veel kleinere knoppen gaat het zelfs beter dan met de grovere elektrische scharen. Die gebruiken we om in het najaar het dikkere hout weg te nemen. Ondertussen hebben we van een ouder perceel ook de hele struik weggenomen. Afgelopen groeiseizoen zijn drie grondscheuten blijven staan, die we nu weer opbinden om het perceel te vernieuwen.”



“De snoei is hier bijna afgerond en als de vorst nog even aanhoudt, kunnen we mooi over de bevroren grond nog compost rijden. Die wordt naar aanleiding van de grond- en bladanalyses verrijkt met voedingsstoffen. Zodoende rijden we de bemesting met de compost in een keer uit.”

Share this

Afbeelding
Anton Oostveen

freelance fruitteeltjournalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin