Doorgaan naar artikel

“Long canes groeiden 5 centimeter per dag”

Jeroen van Hoorn heeft vorige week veel tijd besteed aan het opruimen van zijn zomerteelt framboos. Die heeft te kampen gehad met veel wateroverlast tijdens de oogst. De vruchten hebben er niet onder hebben geleden, maar de grasbanen des te meer. In het midden daarvan komt het water van de kappen terecht en door een storende laag op 40 centimeter diepte zakt het maar moeilijk weg.

“In het midden van de banen is na de teelt een sleuf getrokken”, vertelt Van Hoorn. De kokos uit de potten hebben we daar in gedaan, zodat de grond beter draineert en de wateroverlast hopelijk tot het verleden behoort. De grond is hier vrij licht en daardoor ook slempgevoelig, wat de kokos tegengaat. Het folie is ook opgeruimd. Dat maken we aan een kant van de kappen los, waarna we het aan de andere kant netjes oprollen. Zo blijft het zitten tot volgend jaar.”



De bramenteelt in de onverwarmde kas sluit dit jaar mooi aan op deze frambozenteelt. “Op 30 augustus hebben we de eerste bramen geplukt. Normaal gesproken sluit dat ook aan op de buitenteelten. Maar dat seizoen is dit jaar door de vorstschade in het gewas uitgelopen, zodat er overlap is met de beschermde teelten. En omdat niemand dat had verwacht, is er onvoldoende vraag. Ik verwacht niet dat hier nog veel verandering in komt. De gestookte teelten komen ook al wat vroeger omdat bramen vrijwel de hele zomer door schaars en duur zijn geweest. En over een week komt de eerste import ook weer ingevlogen.”



Over de long canes voor de eerste frambozenteelt van volgend jaar is de teler beter te spreken. “De opkweek kwam moeilijk op gang, maar eind augustus begin september groeiden ze 5 centimeter per dag. Dat is veel, twee tot drie is gebruikelijker. Nu is de groei er wel uit, maar ze hebben toch de lengte van twee meter bereikt. Dat zegt niet alles over de bloemen, maar een garantie op voldoende bloemen is ook maar een deel van het verhaal. Voor een goed maat is ook de verhouding tussen het blad en de vruchten belangrijk.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin